torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

De nya reglerna kommer att påskynda utslagningen

Publicerad: 5 maj 2017, 08:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HandlareLivsmedelModeEkonomi

Företagare gillar långsiktighet. Och de gillar konsekventa spelregler som gäller över tiden.

Det är bra för planering och verksamhetens utveckling.

De flesta mindre företag drivs dessutom långt i från börsens så kallade kvartalsekonomi. Ofta handlar det om ett livslångt engagemang.

Den nya 3:12-reglerna blir en tuff utmaning för alla småföretag, det vill säga mindre och ej kedjedrivna butiker.

Att balansera lön och utdelning är för många handlare ett sätt att tänka långsiktigt. Vissa år tas delar av överskottet ut som utdelning, när omständigheterna medger det. Men många låter stora delar av vinsterna stanna kvar i bolaget för framtida satsningar och investeringar.

Nu riskerar sådana förnyelser att frysa inne när pengar tas ut.

Rådet från experter är nämligen att ”tömma bolaget” inför regelförändringen. Det är skrämmande för företagandet – och detaljhandeln – i stort.

Med mindre kapital i bolaget blir det mer sårbart, både vad gäller svängningar i konjunkturen och för att inte ha en buffert för nödvändiga investeringar. Till det kommer så klart en ökad risk för konkurs, om ägaren i ett framtida prekärt läge inte kan skjuta till eget kapital.

En tråkig konsekvens är även att regelförändringarna mest berör mindre bolag. Det är tyvärr någon sorts allmän uppfattning bland en hel del politiker och opinionsbildare att handlare i allmänhet ”skär guld med täljkniv” – något som inte är fallet i verkligheten.

Regeringen har efter en första omgång kritik justerat förslaget. Men det räcker inte.

Inriktningen borde vara att komma åt det fåtal företagare som missbrukar systemet. Inte att öka skatten för småföretagare generellt.

Slutsatsen blir att de nya 3:12-reglerna i praktiken kommer att påskynda utslagningen av mindre handlarägda butiker och därmed bidra till en mer likriktad detaljhandel i Sverige.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev