Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

David Jansson: Så ger e-handeln city nytt liv

Publicerad: 10 maj 2017, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HeminredningIkeaIkeas pop up

De allra flesta konsumenter är mycket måna om att få bästa möjliga valuta för sina pengar när de shoppar. Därför är det ett stort problem för cityhandeln i våra städer att det inte är den som de flesta tänker på när de tänker attraktiva priser. Det är i stället handelsplatserna i tätorternas utkanter.

Att attityderna ser ut på det sättet är inte det minsta konstigt. Det är ju inte i city utan på de externa handelsplatserna butikskedjorna med de riktigt vassa prisprofilerna som regel håller till. Till exempel Willys, Maxi, Jula, Biltema, ÖoB, Rusta, Byggmax, XXL, Bauhaus, Netonnet och Elgiganten.

Ju fler kedjor som tar steget, desto intressantare blir city

Men konsumenternas bild av var de kan göra de bästa affärerna skulle förändras en hel del om Ikea bestämde sig för att i landets stadskärnor rulla ut köksbutiker av det slag som man efter sommaren öppnar på prov i Mood-kvarteret i centrala Stockholm. Är det någon i handeln som står för värde för pengarna är det Ikea.

Men bilden av city som handelsplats skulle få ett ännu större lyft om Ikea i stället gör Ikea Service and pick-up till sitt citykoncept. I det konceptet, som sedan en tid tillbaka testas på Enebyängens handelsplats i norra Stockholm, kan kunderna inte bara e-handla köksutrustning utan allting möbeljätten har i sitt sortiment.

Ikea är givetvis inte den enda kedjan med en stark prisprofil som har möjlighet att komplettera sina storbutiker i externhandeln med betydligt mindre citybutiker där kunderna kan e-handla från hela eller delar av sortimentet. Ju fler kedjor som tar steget, desto intressantare blir city för konsumenterna.

Storhetstiden som handelsplats kanske inte är över, trots allt.

David Jansson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev