Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

David Jansson: Ett dråpslag för cityhandeln

Publicerad: 9 maj 2017, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KläderSport och fritidCityhandelns parkeringsproblem

Runt om i landet trängs cityhandeln tillbaka av externhandeln. På många håll tappar butikerna i city inte bara marknadsandelar till sina konkurrenter på de externa handelsområdena. Försäljningen minskar också i kronor och ören. Det här visar de kartläggningar WSP sedan några år tillbaka gör åt Fastighetsägarna.

En av de viktigaste förklaringarna är p-platserna. Tillgången på parkeringar är nämligen ingen struntsak för konsumenterna utan spelar tvärtom mycket stor roll för var de väljer att spendera sina pengar. Det gäller framför allt när konsumenterna uträttar sina inköpsärenden men också när de shoppar mer för nöjes skull.

Tillgången på parkeringar är ingen struntsak för konsumenterna

De flesta konsumenter fäster betydligt större avseende vid tillgången på p-platser än till exempel att atmosfären är trivsam eller att det finns ett bra utbud av kaféer och serveringar. Att det ligger till på det här sättet förvånar säkert många men framgår tydligt av Markets rapport Sveriges köpcentrum 2017.

Av rapporten framgår också det är de stora externa handelsplatserna, med gott om kostnadsfria p-platser alldeles intill butiksentréerna, som de allra flesta konsumenter runt om i landet förknippar med bra parkeringsmöjligheter. Tillgången på p-platser i city får som regel klart lägre betyg.

Göteborg är inget undantag. Markets rapport visar att enbart fyra procent av de konsumenter som har en relation till Göteborgs centrum berömmer tillgången på p-platser. Att läget nu försämras ytterligare genom att varannan p-plats försvinner kommer att slå hårt mot cityhandelns omsättning. Ännu fler kommer att handla någon annanstans.

David Jansson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev