Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Därför når Ica-aktien all time high på börsen

Ica Gruppens aktie har medvind på Stockholmsbörsen. Kursen har i dagarna nått en ny rekordnivå. Avtalet med Ocado är en viktig markör.

Publicerad: 29 november 2018, 13:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelE-handelIca

Marknadens uppfattning om Ica Gruppen har stärkts under hösten och aktien slutade på onsdagen på 335 kronor. Och på torsdagen toppade kursen på 335,80 kronor under förmiddagen vilket i båda fallen är all time high för aktien.

Kurslyftet har flera orsaker. Många tror på sämre tider framöver och då är livsmedel en trygg placering. Mat måste alla ha, oavsett konjunktur, och faktum är att sämre tider gynnar dagligvaruhandeln.

Läs mer: Spana in Icas framtida e-handel: ”Hade vi aldrig kunnat göra själva”

När människor får mindre pengar i plånboken drar man in på uteätandet och lägger i stället mer pengar på bättre måltider hemma – något som brukar synas i dagligvaruhandelns och Systembolagets säljsiffror.

Ica har också under 2018 tagit flera kliv framåt när det gäller e-handeln, inte minst genom avtalet med brittiska nätföretaget Ocado. Avtalet säkrar tillgången till deras ledande teknologi för effektiv drift av näthandeln framöver.

Många tror på sämre tider framöver och då är livsmedel en trygg placering.

Ocado är det närmaste ett fenomen i internationell dagligvaruhandel. De är specialister på näthandel med mat och driver samtidigt egen e-handel i Storbritannien. Samtidigt utvecklar de tekniken bakom och säljer kunnandet till andra kedjor. Just att de själva driver e-handel ses som en unik styrka: alla nya idéer och lösningar kan de själva testa.

Avtalet med Ocado blev också en viktig markör för att visa allvar och tyngd när det gäller Ica Gruppens e-handelssatsning. Därtill har Ocado slutit flera avtal med stora dagligvarukedjor i andra länder, något som även stärkt deras position.

Läs mer: Ica bantar personalstyrkan – för att kunna växa: ”Ska skapa finansiellt utrymme”

Nyligen tillkännagav Ica Sverige att bolagets organisation ska ses över, effektiviseras och förberedas för fortsatt digitalisering. Det innebär förutom lägre kostnader även en kompetensväxling för att bättre kunna möta nya utmaningar. Självklart vill Ica-handlarna ha en kostnadseffektiv supportorganisation, och det kravet går hand i hand med marknadens krav.

Miljoninvesteringen i nätläkaren Min Doktor bidrar också positivt till Ica Gruppens möjligheter att ta andelar på apoteks- och hälsomarknaden med ett breddat utbud hos Apotek Hjärtat. Apoteksverksamhet och vårdtjänster stärker också Ica Gruppen som helhet eftersom många apotek är lokaliserade i anslutning till Ica-butiker.

Sist men inte minst rapporterade Ica Gruppen i slutet av oktober om ett starkt tredje kvartal med en stabil och positiv resultatutveckling för bolagen som ingår i koncernen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelE-handelIca

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev