Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Coop spänner musklerna – men flera motlut återstår innan målet

Coop bygger om och inviger butiker i ett exceptionellt tempo. Och musklerna är stora – efter försäljningen av 112 fastigheter. Men det är ändå en bit kvar innan Coop är framme vid målet.

Publicerad: 16 mars 2020, 12:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelCoop

Nu har det gått närmare tio månader sedan dagligvaruhandelns nyhetstidning Icanyheter avslöjade att Coop Butiker och Stormarknader (CBS) hade signerat en överenskommelse med danska Salling Group om att köpa Nettos då 163 butiker i Sverige.

Affären är förstås en av de största någonsin i dagligvaruhandeln.

Och i dag börjar den att märkas tydligt i södra delen av landet.

”Netto-butiker” ställs om till Coop i en takt som branschen aldrig har varit med om och sedan i fredags är gult grönt på 65 platser.

Läs mer: här

Därmed har Coop förbättrat räckvidden avsevärt och det är inte förvånande att GFK:s kartläggning över hushållens inköp av dagligvaror visar att butiksformatet når fler än tidigare ettan Ica Maxi och tvåan Willys.

Coop kan emellertid inte bara glädja sig åt betydligt större hushållspenetration och högre marknadsandelar utan i högsta grad även ett betydande ekonomiskt tillskott.

Förra veckan överlät Coop Butiker och Stormarknader 112 fristående butiksfastigheter till Cibus Nordic Real Estate för drygt 1,9 miljarder kronor.

Pusselbit efter pusselbit har hittills fallit på plats för Coop men situationen kan trots detta liknas med de 90 kilometerna mellan Berga by söder om Sälen och Vasagatan i centrala Mora.

Transaktionen innebär enligt uppgift att CBS näst intill har finansierat hela köpet av Nettos butiker via fastighetsförsäljningen och samtidigt lyckats att anpassa hyran efter förutsättningarna på varje marknad.

Pusselbit efter pusselbit har hittills fallit på plats för Coop men situationen kan trots detta liknas med de 90 kilometerna mellan Berga by söder om Sälen och Vasagatan i centrala Mora.

Coop har galant passerat kontrollen i Evertsberg och glider snabbt ner i de alltid välkomnande utförsbackarna mot Oxberg – men det återstår fortfarande en del prövningar och motlut fram till det hägrande målet.

Största enskilda utmaningen är och blir utan jämförelse kommande överlåtelser av de 90 ”Netto-butiker” som ligger i de regionala och lokala Coop-föreningarnas marknadsområden.

Läs mer: Efter svagt 2019 – nu gasar Coop: ”Vi kastar in alla resurser”

Det är givetvis attraktivt för föreningarna att stärka den fysiska närvaron och sätta upp Coop-skylten på platser men det är långtifrån lika självklart att dessa juridiska personer inom federationen har ekonomisk förmåga att bli nya ägare.

En möjlig fingervisning om utvecklingen är att Coop Kristianstad Blekinge valde eller snarare inte kunde köpa de 13 ”Netto-butikerna” inom östra Skåne och Blekinge.

Kreativa lösningen blev i stället en avsiktsförklaring med CBS om att bilda det nya bolaget Coop Sydöst inom sitt territorium.

Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström har visat klass så här långt men det är ett flertal knixiga uppförsbackar kvar.

Mycket tyder på att Coop Butiker och Stormarknader kommer att behöva ta till fler sådana joint ventures när den tilltänka köparen vill men helt enkelt inte kan handla.

Coop Oskarshamn tvingas att redovisa en stor förlust för 2019 och lär inte heller ha musklerna att ensam ta över fyra butiker just nu.

Och den stora småländska grannen Kf Göta – med röda siffror fyra år i rad – har ett liknande utgångsläge när det gäller 26 ”Netto-butiker”.

Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström har visat klass så här långt och ligger i täten i spåret men det är ett flertal knixiga uppförsbackar kvar innan han kan korsa mållinjen som vinnare och andas ut.

Läs mer: Här slår Coop till – med ytterligare nio butiker i södra Sverige: ”Vi tar mer plats”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

LivsmedelCoop

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev