Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Clas Ohlsons omställning kostar – mycket

Clas Ohlsons försäljning har accelererat under våren. Men varuhuskedjans ekonomiska utfall är en kalldusch. Omställningen kostar betydligt mer än väntat.

Publicerad: 8 juni 2018, 07:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaruhusEkonomiClas Ohlson

Clas Ohlson har de senaste månaderna rapporterat allt starkare försäljning och det var ingen överraskning att bolagets nettoomsättning lyfte med sju procent det fjärde och intäktsmässigt mindre betydelsefulla kvartalet på det brutna räkenskapsåret (februari-april).

Därmed blev det totala utfallet för året tre procent.

Nivån kan betraktas som godkänd – av följande skäl:

■ Detaljhandeln har det senaste året bromsat in på den viktiga marknaden Sverige
■ Konkurrensen ökar från globala e-handlare med liknande sortiment och andra lågprisaktörer
■ Antalet besökare minskar i fysiska butiker och det påverkar Clas Ohlson som finns på ett flertal numera mindre attraktiva marknadsplatser

Läs mer: Resultatsmäll för Clas Ohlson: ”Vi har gjort omfattande kommersiella satsningar”

Digitaliseringen har en utvecklingstakt som få prognosmakare förutsåg fullt ut för bara några år sedan och innebär att Clas Ohlson tvingas att snabbt byta strategi för att bli mer konkurrenskraftigt.

Men den nödvändiga transformationen av Sveriges näst starkaste butiksvarumärke efter Ikea (Markets rapport ”Handelns hetaste kedjor och butiker 2017/18”) kostar – mycket.

Sista fjärdedelen av verksamhetsåret försämrades rörelseresultatet med 123 miljoner kronor jämfört med för ett år sedan och det var långt sämre än marknadens förväntningar.

Clas Ohlson tvingas att snabbt byta strategi för att bli mer konkurrenskraftigt

Missräkningen förklaras bland annat med kostnaderna för ”nya” Clas Ohlson och butiksstängningar i Storbritannien som enligt bokslutskommunikén uppgick till 45 miljoner kronor men också kommersiella satsningar och den svaga svenska kronan påverkade det ekonomiska utfallet så negativt.

Lotta Lyrå fick i augusti förra året ärva ett bolag som långt ifrån var i perfekt positionerat för att möta dagens och morgondagens förväntningar och krav från konsumenterna

Clas Ohlson har under många år byggt upp en imponerande finansiell styrka och utan de musklerna hade den nödvändiga förflyttningen inte varit möjlig att genomföra.

Läget hade snarare varit mer bekymmersamt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusEkonomiClas Ohlson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev