Analys
City Gross behöver muskler för att kunna växa och ta andelar
Framgångsrika affärer kräver ofta momentum, vilket innebär att ägaren kan trycka på gasen när det är gynnsamt på marknaden.
Publicerad: 28 september 2018, 07:53
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Bergendahls har under de senaste 20 åren gått från att vara en renodlad dagligvaruverksamhet till att bli en detaljhandelskoncern. Det har varit en väg kantad med tuffa utmaningar och som gett koncernen en ansträngd ekonomi.
När nu dagligvarudelen och de övriga verksamheterna står inför nya utmaningar blir det allt mer nödvändigt att titta på externa lösningar.
Kärnverksamheten, dagligvaror, möter en ny verklighet i form av en snabbt växande e-handel kombinerat med ökad tyngdpunkt på närhandel – två segment som dagens City Gross i princip inte är närvarande i. Kedjan har även flera vita fläckar på kartan, exempelvis saknas butiker helt i Göteborg.
Eko har ”återstartats” och växer nu, vilket kräver kapital om kedjan ska kunna bli större och ta andelar på kort tid. Ambitionerna är också höga kring inredningskedjan Granit, inte minst på det internationella planet. Och bijouterikedjan Glitter kräver både omtanke, en nystart och en snabbt växande e-handel om det konceptet ska lyckas.
Läs mer: Bergendahls kan gå till börsen – för att kunna växa: ”Öppna för lösningar”
Sammantaget en portfölj med möjligheter – och ett stort behov av kapitalinjektioner.
Vi ska komma ihåg att ensam inte alltid är stark. I handeln finns flera exempel på kedjor som har hittat bra samarbeten för att växa och ta andelar.
Det blir allt mer nödvändigt att titta på externa lösningar.
Kjell & Company fick Hakon Invest som delägare 2006, då bolaget hade 15 butiker och en omsättning på en kvarts miljard kronor. Åtta år senare lämnade nybildade Ica Gruppen stafettpinnen vidare. Då hade Kjell & Company 75 butiker nästan en miljard i omsättning.
Stadium fick ett tillskott av kapital och kunskap när Ikano-gruppen gick in som delägare 2005. Till nästa år köper kedjans grundare, familjen Eklöf, ut Ikano och sportkedjan blir helt familjeägd igen efter ett lyckat samarbete.
Framgångsrika affärer kräver ofta momentum, vilket i praktiken innebär att ägaren kan trycka på gasen när det är gynnsamt på marknaden. Och då krävs det att man har kraft att satsa – muskler som Bergendahls i dag inte har.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.