Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Mikael Sydner: Årets maktlista visar hur snabbrörlig handeln är

Publicerad: 8 december 2017, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Hemelektronik

Läs mer: Han är Handelns Mäktigaste 2017 – här är hela listan

Efter att ha varit en av favoriterna hos läsarna var det också en enig jury som utsåg Elgigantens vd Niclas Eriksson till Handelns Mäktigaste 2017.

När Market och systertidningen Icanyheter tog fram den första listan 2014 låg Eriksson på plats 35. Året efter tog han ett jätteskutt upp till andraplatsen för att i fjol hamna precis utanför pallen. I toppen kan det vara små skillnader som avgör placeringarna.

Läs mer: Niclas Eriksson om makt: ”För mig handlar det mer om engagemang”

Erikssons snabba resa på listan visar hur fort saker kan förändras på bara ett år – vilket i sin tur säger en hel del om hur snabbrörlig detaljhandeln är.

En titt på hela listan bekräftar den bilden. Drygt hälften, eller 35 av 68, fanns inte med förra året. Zalandos Nordenchef Kenneth Melchior, Paradisets grundare Johannes Cullberg, Lager 157:s vd Stefan Palm, influencers och Swish är alla bra exempel på personer eller företeelser som har satt extra avtryck under det senaste året.

Samtidigt har många raketer från i fjol, som till exempel Urbit och Lindex dåvarande vd Ingvar Larsson, ramlat ur. Ett företag som Zalando har funnits representerat samtliga år, men med olika personer och skäl beroende på vad företaget har gjort.

Läs mer: TV: Handelns mäktigaste om citykoncept, inflytande och var hans makt minskar

För på listan över Handelns Mäktigaste kan ingen leva enbart på gamla meriter – och det kan ingen göra särskilt länge i detaljhandeln heller. Det handlar om ständig förnyelse, att vara på tå, utveckla sina affärsmodeller, påverka annan handel – och skörda resultaten.

Det har Niclas Eriksson gjort. Därför är han Handelns mäktigaste 2017.

Men ingen har vunnit två år på raken. Kan Niclas bli den första att ta en dubbel? Det blir tufft – för detaljhandeln är som sagt extremt snabbrörlig.

Läs mer: Fjärde maktlistan – Elgigantens vd har funnits med i toppskiftet i flera år

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Hemelektronik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev