torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Mikael Sydner: Är du redo för det heta rampljuset, Kristofer Tonström?

Kristofer vem? Om du inte är bekant med Clas Ohlsons nye vd Kristofer Tonström är det fullt förståeligt. Att säga att han är en nykomling i retail-ligan är kanske en överdrift – han har ändå varit vd hos Filippa K sedan februari 2017. Men han har agerat i det tysta. Nu väntar den stora scenen.

Publicerad: 9 september 2020, 07:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaruhusClas OhlsonLedarskap

Läs mer: Clas Ohlson värvar ny vd från modebranschen: ”Otroligt spännande”

En doldis? Ja, så kan man väl säga. Kanske dels en personlig läggning, kanske dels ett resultat av åtta år inom Procter & Gamble där man inte pratar om saker utåt mer än nödvändigt.

”There’s nothing wrong with a little quite” som Kevin Spacey säger i Baby Driver. Precis. Att ha en låg profil är inte alls lika med något dåligt. Ibland har en ny vd fasligt bråttom att både markera revir och visa handlingskraft. Sådant kan lätt slå fel. Att iaktta, lära sig, analysera och våga hålla tillbaka besluten, i alla fall initialt, är ofta en bättre väg.

Mitt intryck är att Kristofer Tonström tillhör den senare kategorin. Han är dessutom bara 41 år vilket gör honom till den yngsta Clas Ohlson-vd:n genom tiderna. Lotta Lyrå var 42 när hon tillträdde (rätta mig gärna om jag har fel).

Även om CV:t är skralt när det gäller retail är det tungt vad gäller befattningar: Inom P&G var han bland annat landschef i Danmark/Norge och marknadsdirektör i Sverige. Vd-rollen hann han träna på hos Omega Pharma Nordic under fyra år innan han värvades till Filippa K.

Läs mer: Clas Ohlson kraftiga resultatlyft: ”Har byggt en stabil plattform”

Exakt vad han uträttade där är blygsamt dokumenterat. Men under 2019 var Filippa K finalist i kategorin Årets globala satsning i Retail Awards.

”Resan har precis börjat. Vi har precis lanserat vår nya e-handelsplattform och tar nu nästa steg i den globala expansionsprocessen”, sa han till Market då.

En titt på boksluten visar också att Filippa K nådde all time high med en omsättning på 732 miljoner kronor 2018 … men också det sämsta rörelseresultatet 2019.

Det är som att värvas från FC Köpenhamn till Real Madrid – berusande men också pressande.

Hos Clas Ohlson väntar nu den stora scenen. Att leda ett börsbolag som omsätter 8,7 miljarder kronor är en helt annan sak. Alla spotlights är större, frågorna från media är fler och fränare. Det är som att värvas från FC Köpenhamn till Real Madrid – berusande men också pressande.

Enligt styrelseordförande Kenneth Bengtsson är just Kristofer Tonström bäst lämpad att leda Clas Ohlsons fortsatta transformeringsarbete.

Då fungerar inte tystnad – varken när Expressen vill göra hemma hos-reportage eller när DI vill göra en djupintervju. Lotta Lyrå gjorde sig inte heller känd genom att veva med armarna. Men hon såg ut att trivas i rampljuset.

Nu har du chansen, Kristofer Tonström. I en tid då retail har fullt sjå att ställa om till en ny verklighet kan man bli både hjälte och syndabock. Välkommen upp på scenen. Har du vad som krävs för att hålla dig kvar?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusClas OhlsonLedarskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev