Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Annika Lindecrantz och Pontus Edman: Därför låser vi upp Markets coronabevakning

Coronaepidemin har nått Retailsverige på riktigt och konsekvenserna kommer troligen att bli långt värre än vad vi först befarade. Men siffror och ekonomi betyder så lite när hälsan står på spel. Därför väljer vi att öppna vår corona-rapportering så att du kan fatta bättre beslut.

Publicerad: 11 mars 2020, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att världen är både stor och liten är vi nog alla ganska överens om.

Till Kina är det fruktansvärt långt, men ändå så nära.

När de första rapporterna om coronautbrott i miljonstaden Wuhan landade på nyårsafton var det få, om ens någon, i vårt avlånga land som trodde att vi skulle behöva agera på smittan.

Detta är de första fallen där kedjor agerar kraftfullt på hemmaplan, men med största sannolikhet inte de sista

Nu är verkligheten en annan.

Hela världen har följt utvecklingen av virusets framfart och i skrivande stund har 115 länders medborgare drabbats, i 22 länder med dödlig utgång. I Sverige finns hittills 461 smittade personer vilket givetvis sätter spår i samhället och sprider mer eller mindre skräck bland medborgarna.

Vi vet vad vissa av er säger. Det där drabbar inte oss, att uppmärksamheten i media varit överdriven. Och vi ska erkänna att vi initialt också resonerade precis så. Men med 461 bekräftade fall går det inte att blunda längre.

Vi kommer att påverkas – vare sig vi vill det eller inte.

Läs mer: Market följer corona-effekterna – läs mer här

Vår medarbetare Thomas Ohlén skrev förra veckan en initierad analys om hur han tror att corona-viruset kan komma att påverka världsekonomin och i förlängningen även handeln.

Vi har samtidigt rapporterat om hur svenska retailers infört reseförbud för medarbetare, hur varuförsörjningen påverkas och om kommande ekonomiska bortfall i virusets spår.

Men det har ändå varit lite på distans.

Nu är det inte så längre. I går stängde både Systembolaget och ÖoB varsin butik sedan det bekräftats att medarbetare varit smittade. Detta är de första fallen där kedjor agerar kraftfullt på hemmaplan, men med största sannolikhet inte de sista.

För handelns del finns förstås flera aspekter i det hela.

Den rent ekonomiska är en. För det kommer att slå mot ekonomin i detaljhandelsbolagen, var så säker. Därför blir man ändå glad när ÖoB:s kommersiella chef Fredrik Johanson viftade bort den ekonomiska aspekten och förklarade att läget är betydligt mer allvarligt än pengar.

Vi förstår honom.

Läs mer: Hög risk för smittspridnning – men du avgör om stängning

När allt sätts i perspektiv, när det handlar om liv, får vi räkna på de förlorade intäkterna vid ett senare tillfälle. Nu är det människorna och hälsan i fokus. Kött och blod.

Vi kommer att påverkas – vare sig vi vill det eller inte.

Media rapporterar frekvent om corona-smittan. Vi på Market kommer förstås också att följa utvecklingen av virusets framfart och hur det påverkar handeln. Och för att hålla dig så uppdaterad som möjligt, och underlätta för dig att fatta bättre beslut i din dagliga verksamhet, kommer vi att gå ifrån vår affärsmodell och låta dig att – helt gratis – ta del av alla artiklar som berör corona.

Det är inte business as usual. Det händer något omvälvande och det påverkar oss alla. Samtidigt pågår den parallella verkligheten där vi behöver rapportera om säljsiffror och trender – precis som vanligt.

Vår roll att skildra detaljhandeln på ett balanserat sätt ställs på sin spets och vi ska göra det vi kan för att du ska få en så rättvisande rapportering som möjligt.

Du följer vår liverapportering om hur handeln agerar och reagerar på corona-viruset här.

Annika Lindecrantz
chefredaktör

Pontus Edman
redaktionschef

Annika Lindecrantz

Pontus Edman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev