Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Annika Lindecrantz: Det måste vara självklart att alla får leva som de vill

Publicerad: 8 mars 2019, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorIcaJämställdhet

Jag läser ”Godnattsagor för Rebelltjejer” just nu för vår åttaåriga tjej. En fantastisk bok som handlar om kvinnor från förr och nu som, mot alla odds, uppnått otroliga förändringar och resultat. Många av kvinnorna i boken har påverkat vår historia.

Min åttaåring vet inte på långa vägar vilka alla dessa kvinnor som omskrivs i boken är, men det spelar mindre roll.

Hon fasci­neras av vad de har uppnått och de vägar de har ­vågat välja trots att de har varit allt annat än spikraka.

Det handlar om kvinnor som har blivit astronauter, forskare, politiska ledare och boxare, bland annat.

Ett sådant mod och kurage, heja dig Caroline, vilken förebild du är!

Det fina är just det, att boken handlar mycket om att våga välja sin egen väg och att våga tro att den känslan man känner i magen är den rätta. Det är okej att inte vilja gifta sig med en prins utan i stället utbilda sig och resa till Mars.

Boken har blivit uppmärksammad över hela världen och den slog snabbt rekord som den mest förbeställa boken genom tiderna. Boken är illustrerad av sextio kvinnliga konstnärer från hela världen.

Jag kan inte låta blir att lyfta denna värdefulla bok i dag på ­internationella kvinnodagen, då vi alla borde tänka till kring kvinnors rättigheter och möjligheter.

Med anledning av dagen har vi valt att  lyfta en mycket ­modig kvinna som har vågat gå sin egen väg och följa sin innersta längtan. Jag talar om Caroline ­Farberger, vd för Ica Försäkring. Caroline som till för bara en liten tid sedan hette Carl, men som äntligen har hittat hem och har mottagits på bästa sätt både privat och på arbetet.

Ett sådant mod och kurage, heja dig Caroline, vilken förebild du är!   Och vad oerhört glad jag blir när jag läser att Caroline inte verkar ha mottagits på något ­annat sätt än just med värme och självklarhet.

För det är dit vi måste komma när det gäller alla, det måste vara självklart att få leva som man vill och det måste vara självklart att kvinnor kan bli precis vad de önskar. Det finns nästan inget viktigare att lära våra barn.

Annika Lindecrantz

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News