Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Andreas Heneborn: Nu är det dags att ta trängseln på allvar

”Trängsel är en definitionsfråga”, sa en tjänsteman på länsstyrelsen till mig. Det har han rätt i. Men att det är mer folk i butiker och köpcentrum än vad det är på teatrar och sportarenor är fakta. Det är dags att ta trängseln på allvar, ta sitt ansvar och inte ge Folkhälsomyndigheten en anledning till att införa hårdare regler för handeln.

Publicerad: 19 oktober 2020, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Jag var föräldraledig i våras när coronapandemin slog till på allvar. Jag lämnade knappt min lilla förort i södra Stockholm ändå så att undvika kollektivtrafik och folksamlingar var ingen större utmaning. Jobba hemma gjorde jag ju redan. Mellan blöjbyten och sandlådor kändes världsläget abstrakt och långt borta. Dagarna i ända läste jag artiklar och liveflöden om hur pandemin spred sig. Fler och fler döda. Fler och fler länder som stängde ner. Världsekonomin i fritt fall.

Läs mer: Coronalarmet – ökad trängsel i handeln: ”Vi är inte ansvariga”

En dag bestämde jag mig för att ta mig in till centrala Stockholm, jag var tvungen att se apokalypsen med egna ögon.

”Nej, det var inte apokalyptiskt, men det var surrealistiskt.”

En fredagseftermiddag efter löning tog jag tunnelbanan in till Södermalm och promenerade via Slussen, genom Gamla stan, nerför Drottninggatan, svängde höger nerför Kungsgatan, förbi Hötorget, fortsatte höger vid Stureplan tills jag återigen smög ner i tunnelbanan på Birger Jarlsgatan och åkte hem.

Nej, det var inte apokalyptiskt, men det var surrealistiskt. Restaurangerna och butikerna gapade tomma, flera hade redan stängt. Jag kunde räkna på mina händer hur många personer jag gick förbi mellan Slussen och Sergelstorg, en sträcka där man i vanliga fall får sicksacka sig mellan folkmassorna.

Drottninggatan i Stockholm i mars. Tomt och öde. I dag är situationen en helt annan – trots att pandemin fortsätter att rasa.

Men det var långt över sex månader sedan. Tröttheten på att hålla avstånd, undvika restauranger, kollektivtrafik, butiker har tagit ut sin rätt. I fredags var jag inne i centrala Stockholm igen. Situationen kändes - vågar jag säga normal?

Gott om folk på tunnelbanan och på gatorna. Inga särskilda avstånd på restauranger när klockan närmade sig lunch. Inget konstigt att tränga sig förbi andra i butikerna. Lite fler munskydd och mer handsprit möjligtvis. Och jag är inte bättre. Jag är också trött på skiten - och det är jag uppenbarligen inte ensam om.

Läs mer: Experten varnar för brister i säkerhetsarbetet: ”Du är skyldig att vidta åtgärder”

Men läget är inte normalt, det är fortfarande surrealistiskt och det kommer det fortsätta att vara ett bra tag till.

”Handeln har redan ögonen på sig och har fått utstå en hel del kritik.”

Folkhälsomyndigheten har hotat om att införa lokala restriktioner för handeln om det behövs och det är nog en bra idé att vara proaktiv i den frågan. Handeln har redan ögonen på sig och har fått utstå en hel del kritik eftersom man sluppit många av de regler som gäller andra branscher. Nu är det inte dags att ge myndigheterna en god anledning att införa hårda restriktioner, så ta den ökade trängseln på allvar.

Läs mer: Köpcentrum pekas ut när lokala smittoutbrott ska stoppas: ”Gilla läget”

Andreas Heneborn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev