söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Mikael Sydner: Amazons dragning blev en utdragen säljpitch

Jo, vi är ju alla lite nyfikna på vad Amazon kommer att hitta på när deras svenska nätbutik rullar ut – när det nu sker. Men bolagets dragning på Postnords i övrigt utmärkta Retail Day Connect var inget annat än en säljpitch.

Publicerad: 23 september 2020, 07:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AmazonPostnordE-handelDetaljhandeln

Efter lite tekniskt mankemang i början (säkert för hög belastning när alla skulle ansluta samtidigt) levererade Postnord en matig upplaga av Retail Day – i år med det digitala tillägget Connect eftersom åskådarna nu fick följa allt via sina skärmar.

2020 har de flesta event, precis som handeln i stort, snabbt transformerats till digitala mötesplatser och i många fall riktigt bra sådana.

Läs mer: Expertens farhåga inför Black Friday: ”Jag tror att det blir en explosion”

Just Retail Day har som ambition att lyfta fram de hetaste frågorna inom främst e-handeln (kanske eTail Day hade varit ett mer passande namn) och bland dessa punkter i år fanns ett inslag med Sverigeaktuella Amazon.

Vi fick till och med veta vad det kostar; en månatlig medlemsavgift på 410 kronor och en kommissionsavgift på 6-15 procent av försäljningspriset beroende på varukategori.

Alex Ootes, Amazons toppchef för bolagets expansion i Europa, fanns med på distans och pratade om hur man som svenskt företag kan köpa plats på Amazon. Vi fick till och med veta vad det kostar; en månatlig medlemsavgift på 410 kronor och en kommissionsavgift på 6-15 procent av försäljningspriset beroende på varukategori.

Ni känner var detta är på väg, va…

Det är enkelt att sälja på Amazon, fick vi höra. Man skapar sina produktsidor, sätter pris och avgör om du vill hantera leveranserna själv eller om du vill låta Amazon göra det.

Toppen. Just därför fick vi klart för oss alla fördelar med att använda Fulfilment by Amazon (FBA), det vill säga att Amazon lagerför, packar och levererar din produkt till en köpare – och som lök på laxen – hanterar kundtjänst och returer.

Läs mer: Hemliga mötet med Amazon: ”De vill tona ner bilden av att de bara ska gå in och krossa”

Fördelarna med FBA slogs fast i tre punkter: Du optimerar försäljningen, skalar din verksamhet och får som sagt tillgång till förstklassig logistik och kundsupport.

Grattis till utvikningsplatsen, Alex Ootes.

Bra, va?

Grattis till utvikningsplatsen, Alex Ootes. Du vet säkert att du har konkurrenter här som bland annat heter Cdon, Komplett och Fyndiq. Jag slår vad om att de aldrig skulle få det utrymmet att flasha med prislistan eller sina tjänster på det sättet som du fick göra i går.

Och inte fick vi något lanseringsdatum heller. Intressant att man får tala så mycket för sin vara utan att behöva berätta när den finns på marknaden.

Läs mer: Undersökning: Så många tänker tacka ja till Amazon: ”Är inte bäst på allt”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev