Viktigt att ha koll på mediemixen inför budgetarbetet

Just nu är budgetarbetet på priolistan hos många detaljhandelsföretag. Och för den som exempelvis funderar på hur det förändrade konsumentbeteendet påverkar företagets kommande medieinvesteringar finns hjälp att få.
Text: Thomas Karlsson
Annons:

Att göra effektivare medieinvesteringar

Upplever du att det är svårt att hänga med i de snabba förändringarna av medielandskapet?
Läs mer här om hur du kan få en vägledare som både förstår marknaden, kan guida dig och som administrerar alla dina aktiviteter före, under och efter en kampanj.

Klicka och läs mer om hur TBS Mediabyrå kan hjälpa dig

Att många detaljhandelsföretag allt mer förändrar mediamixen till förmån för mer digitala kanaler och ägda medier i takt med den förändrade medielandskapet är inte oväntat säger Marcus Kres, analyschef på TBS Mediabyrå.

– Man utgår ofta från den generella mediekonsumtionen och lägger förhållandevis stort fokus på det som är kortsiktigt mätbart. Men den förändring som nu pågår i handeln och bland konsumenter i och med den digitala transformationen ställer än större krav på att förstå de olika mediekanalernas roll, säger han och tillägger:

– Därför är det viktigt att ha koll på hur balansen i mediemixen bidrar till att driva tillväxt. Inte minst när man planerar medieinvesteringarna inför kommande års budget. 

Sedan tre år tillbaka har TBS Mediabyrå tillsammans med HUI Research tagit fram Detaljhandelns Mediebarometer. Årets barometer kartlägger hur kommunikation bidrar till att driva affären i den digitala transformationen handeln befinner sig i.

– Rapporten är övergripande men vi på TBS sitter på detaljerad data ner på bransch/målgrupp och kan göra djupdykande analyser på det digra material som vi har samlat in, säger Marcus Kres.

Handelns totala medieinvesteringar har legat förhållandevis stabilt de senaste åren.

– Men, påpekar Marcus Kres, det finns en del mörkertal, exempelvis för sociala medier och sökmotoroptimeringar där tillförlitliga datamängder saknas.

En tydlig trend är dock att traditionella medier backar till förmån för digitala medier. Något som Marcus Kres menar kan verka naturligt i och med att allt mer av mediekonsumtionen och även handel sker på den digitala plattformen. Men som kanske inte är den enda rätta vägen att gå när det gäller kommunikationsinsatserna.

– Vi ser stadigt hur uppmärksamhetsgraden minskar när annonseringen förflyttas från traditionella medier som tidningsannonser och tv-reklam till nya digitala medier. Det är helt enkelt svårare att få motsvarande genomslag i uppmärksamhet i de digitala kanalerna, säger han.

Marcus Kres menar att man måste utgå från den nyttofunktion som respektive media har. Och att ställa sig frågan: vilken nytta fyller den här kanalen för konsumenten, är något som kan ställa hela medieplanen på ända.

– I det nya medielandskapet finns synergimöjligheter mellan de olika kanaler på ett helt nytt sätt. Därför behöver vi både traditionella och nya digitala medier.

Man behöver ha järnkoll på vilka kundgrupper man når med de digitala kanalerna och vad man behöver stötta den med, enligt Marcus Kres.

– Den digitala marknadsföringen klarar ännu inte att stå på egna ben för att skapa tillväxt.

Den som vill veta mer om hur de olika mediekanalernas roll förändras i det nya medielandskapet hittar mycket matnyttigt i Detaljhandelns mediebarometer.

 

– Rapporten är som sagt övergripande men vi på TBS kan förtydliga och klargöra mediernas roller och lämplig mediemix baserat på det digra material som vi har samlat in, säger Marcus Kres.

 

Ladda ner Detaljhandelns mediebarometer här.

 

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...