Det globala plastavfallet är värt åtta miljarder dollar

Plastic Bank vill stoppa ökningen av plast i våra världshav genom att kombinera hållbarhet med en affärsmässig möjlighet för företag som ansluter sig till initiativet och som dessutom gynnar de fattigaste i världen. Låter det för bra för att vara sant?
Annons:

Den 2 oktober kommer David Katz, grundare och vd för Plastic Bank, göra sitt första framträdande i Sverige när han medverkar på förpackningsmässan Empack och berättar om hur det går till.

David-kratz-plastic-bank

Världshaven fylls med plast och det drabbar främst de fattigaste länderna, men också oss i västvärlden.

Plastic Bank arbetar med utbildning och kunskapsöverföring för att samla in och återvinna plast. Vad de adderar till målet om ett plastfritt hav, är en affärsmässig lösning för dem som ansluter sig till projektet. Vem som helst kan samla skärp och med av en mobilapp så omvandlas skräpet till poäng. Poängen används för att köpa produkter från företag som anslutit sig till projektet. Det kan exempelvis röra sig om elström, skolavgifter eller bussbiljetter.

På så sätt går ett material som är både återvinningsbart och slitstarkt från att betraktas som skräp till att bli en valuta och en del av ett cirkulärt system.

Plast och skräp i våra hav

– Med tanke på att det globala plastavfallet i naturen är värt över åtta miljarder dollar, så har vi oavsiktligt kastat bort en möjlighet att bekämpa global fattigdom, säger David Katz, grundare och vd Plastic Bank.

Miljontals kilo plast har samlats in - initiativet sprider sig snabbt världen över

2017 mottog Plastic Bank FN:s pris ”Momentum for Change” i kategorin ”Best Climate Solutions Award, för att motverka klimatförändringar på jorden. David Katz är en inspirerande talare och av många ansedd som en av de främsta inom hållbart företagande.

– Det är ett imponerande initiativ som adderar en affärsmöjlighet till arbetet med hållbarhet för företag och att bekämpa fattigdom för oss alla, kommenterar Emelie Törn, Projektledare för Empack.

Frågan om hur plast ska hanteras och återvinnas har en betydande position inom  förpackningsindustrin.  Förpackningsmässan Empack kommer i år att fokusera på plast och framtidens material. Förutom Plastic Bank, som fokuserar på den globala problematiken med plast i våra hav, kommer mässan presentera programpunkten ”The Plastic Debate”, en paneldebatt som tidigare genomförts på Empack i England.

- I plastdiskussionen som pågår nu fokuseras mycket på att plasten anses vara en miljöbov och ser mest till materialets negativa påverkan på samhälle och miljö. Det är inte hela sanningen. Man måste även ta hänsyn till hur plasten används, om den är cirkulär och att den återvinns. Som förpackningsmässa har vi ett stort ansvar att lyfta plastfrågan, avslutar Emelie Törn.

Empack genomförs på Kistamässan i Stockholm den 2-3 oktober 2019.

Hämta din kostnadsfria entrébiljett >>

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...