Thomas Ohlén: Vissa vd:ar i handeln har för hög ersättning

Ica Gruppens vd har den högsta ersättningen i detaljhandeln. Det är logiskt – med tanke på uppdragets storlek och komplexitet. Däremot kan styrelser i andra företag uppfattas som väl generösa.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Thomas Ohlén

Ekonomireporter på Market

Markets granskningar avslöjar att vd:arna för 50 av de omsättningsmässigt största företagen i detaljhandeln belönades med ett ersättningslyft på i genomsnitt nio procent 2015 och ytterligare 15,5 procent för jämförbara vd:ar 2016.

Därmed tjänade toppcheferna i snitt drygt 5,1 miljoner kronor.

Skillnaderna mellan vd:arna och branscherna är dock betydande och det är rimligt med tanke på komplexiteten i uppdragen och hur mycket respektive bolag omsätter.

Ica Gruppen är den största detaljhandelskoncernen i Sverige – med verksamhet i flera branscher och flera länder – och redovisar intäkter på mer än 100 miljarder kronor.

18,5 miljoner kronor före en extremt hög skatt är ett astronomiskt belopp för ”vanliga” människor

Därför är det logiskt att Per Strömberg också har den högsta ersättningen i branschen i form av lön och bonus även om 18,5 miljoner kronor före en extremt hög skatt är ett astronomiskt belopp för ”vanliga” människor.

Men vd:n för Ica Gruppen är långt ifrån bäst belönad i näringslivet utan som vanligt är det bolagsstyrelser inom industrin, och bank, finans och försäkring som är mest generösa när det gäller att belöna chefer på högre nivåer.

Dagligvaruhandeln berör nästan alla människor och är en viktig del av samhället och hade enligt de senaste inkomstdeklarationerna ytterligare tre personer bland de tio i topp.

Coop Sveriges petade vd Sonat Burman-Olsson och Axfoods pensionerade vd Anders Strålman passerade drygt tio miljoner kronor sina sista chefsår på respektive företag medan Ica Sveriges vd Anders Svensson fick se sin ersättning lyftas till strax över åtta miljoner kronor.

Försäljningstillväxt, högre lönsamhet och andra starka ekonomiska nyckeltal bör vara givna kriterier för höjda eller högre vd-löner men det gäller för långt ifrån alla företag.

Ersättningarna är anmärkningsvärt höga för flera vd:ar i regionala Coop-föreningar med stagnerande försäljning och låga eller till och med obefintliga rörelsemarginaler.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Loading...