Thomas Ohlén: Bostadsbyggandet dopar byggvaruhandeln

Byggvaruhandeln har haft ett ännu ett framgångsrikt år. Men det är inte privatpersoner som står för säljlyftet. Branschen räddas av det stora behovet av fler bostäder.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Thomas Ohlén

Ekonomireporter på Market

Amorteringskravet på bostadslån och sänkt Rot-avdrag från 50 procent till 30 procent av hantverkarnas arbetskostnad befarades slå extremt hårt mot bygghandelns intäkter men varuhus och butiker har mer än överlevt det som branschen benämner ”dubbelstöten”.

Årets inledande sex månader uppgick försäljningsökningen till 4,6 procent i löpande priser i jämförbara enheter – trots utmanande jämförelsetal från motsvarande halvår 2016.

En sådan hög tillväxttakt är det få andra delar av detaljhandeln som kommer upp i under det här året och sannolikt inte heller 2018, 2019 och 2020.

Men det är alltså inte konsumenter i form av gör-det-självare som bidrar till att byggmaterialhandeln kan presentera ännu högre försäljning och bättre ekonomiska utfall.

Skatteverkets senaste siffror understryker till exempel att värdet på ansökningar om Rot-avdrag har sjunkit med 5,2 procent jämfört med i fjol och att de som anlitar hantverkare vill ha hjälp med mindre jobb än tidigare.

Utförarna av sådana tjänster är dessutom några procent färre än 2016.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Loading...