Pontus Nyman: Leverans-utmanarna kan bli räddningen för den fysiska handeln

Beställning och hemleverans av varor via mobiltelefon kan bli de fysiska butikernas räddning i en tid av snabbt växande e-handel. Företag som Foodora och Über Eats har revolutionerat sättet att handla restaurangmat. Nu kan sådana som Urb-it, Gordon Delivery och Budbee vara redo att påverka detaljhandeln på ett liknande sätt.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Pontus Nyman

Reporter på Market

Näthandeln växer så det knakar i de flesta branscher. Kunderna gillar att klicka hem allt från skor och kläder till livsmedel och apoteksvaror. Centrala plocklager gynnar e-handeln där datasystem effektivt bestämmer hur och vilken ordning varorna plockas samtidigt som lastbilarna kan ruttoptimeras för att leverera så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt.

Även om e-handelns volymer i framtiden skjuter i höjden och rättfärdigar flera leveranser per dag går det ändå bara att ruttoptimera till en viss grad.

Står bilarna stilla hamnar leveranserna på efterkälken.

Därtill kommer det alltid att varas svårt e-handeln att konkurrera med den fysiska handeln när det gäller snabba hemleveranser och all form av impulshandel. Det går helt enkelt mycket snabbare att kila ned till butiken och köpa sina varor.

Eftersom konsumenttrycket på snabba leveranser också ökar finns stora möjligheter för flera olika lösningar parallellt. Vinnare blir de som kombinerar dem på det mest effektiva sättet.

I dag är det svårt att kliva ut på Sveavägen i Stockholm utan att skymta en cyklist i rosa ställ

För den fysiska handeln kan det vara både smidigt och miljövänligt att ta hjälp av de många personer som varje dag rör sig i stan. Det kan vara cyklisten som gärna tjänar några extra kronor under motionsrundan, den studerande som vill dryga ut CSN-lånet, eller den arbetssökande som behöver ett jobb under en period av arbetslöshet. Det är snabbväxande Gordon Delivery ett bra exempel på.

För bara några år sedan stod folk frågande till hemleveranser av restaurangmat där beställningen sker via en mobilapplikation. I dag är det svårt att kliva ut på Sveavägen i Stockholm utan att skymta en cyklist i rosa ställ. Ett välkommet besked för de många restauranger som anslutit sig och därmed breddat kundstocken.
 

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Samma ämne:
Loading...