David Jansson: Därför minskar försäljningen i modebutikerna

Att konsumenterna prioriterar annat än sina garderober duger inte som förklaring till den sedan länge svaga försäljningen i kläd- och skobutikerna.
Text: David Jansson
Annons:

David Jansson

Analytiker och skribent på Market.

Att konsumenterna prioriterar annat än sina garderober duger inte som förklaring till den sedan länge svaga försäljningen i kläd- och skobutikerna.

De senaste siffrorna från Svensk Handel Stil visar att det är motigt för många av landets kläd- och skobutiker. Under årets fem första månader, januari-maj, har försäljningen av kläder minskat med 2,2 procent och försäljningen av skor med 3,1 procent. Allting mätt på jämförbara enheter och i löpande priser och jämfört med samma period förra året.

Även fjolåret var tungt, visar Svensk Handel Stils statistik. Visserligen ökade försäljningen med 0,4 procent i löpande priser i både kläd- och skohandeln under förra året. Men eftersom priserna samtidigt steg med 3,5 procent på kläder och 2,5 procent på skor, sjönk försäljningsvolymerna kraftigt i både kläd- och skobutikerna.

En vanlig förklaring till den svaga utvecklingen är att konsumenterna numera prioriterar mycket annat än sina garderober, till exempel sina hem, semesterresor och utemåltider på kaféer och restauranger. SCB:s statistik över hushållens utgifter visar att det ligger en del i den förklaringen. Annan konsumtion växer snabbare än konsumtionen av kläder och skor. Men det finns många andra orsaker till de dystra siffrorna än ett ointresse för kläder och skor. Här är några av de viktigaste:

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Loading...