onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Retail Awards

Retail Awards: Årets ledare lyfter sina medarbetare till stordåd – de är finalister

Publicerad: 1 september 2020, 12:46

Foto: Shutterstock

Årets ledare ska vara en person som skapar förutsättningar för att bolaget, genom sina medarbetare, ska kunna växa. Elon Groups vd Stefan Lebrot, Myrornas vd Caroline Andermatt och Intersports vd Marcus Wibergh är finalisterna i kategorin inför Retail Awards.

Ämnen i artikeln:

Retail Awards

Läs mer: De kan bli en vinnare – här är alla finalisterna inför Retail Awards

Stefan Lebrot, Elon group, Caroline Andermatt, Myrorna och Marcus Wibergh, Intersport, är finalister i kategorin Årets ledare inför Retail Awards  och den digitala prisutdelningen som äger rum 21 september.

Vinnaren ska vara en person som kan konsten att skapa en bra arbetsmiljö för sina medarbetare, vilket gör att de tillsammans kan få företaget att må bra och växa.

Personen ska också vara en förebild för sina kollegor som ska vara stolta över att få jobba med denne.

Här berättar finalisterna mer om sig själva:

Hallå där Stefan Lebrot, vd, Elon group

Vilket är det perfekta ledarskapet?
– Det är när man lyckas engagera medarbetarna. I Sverige är engagemanget i snitt 15 procent. Jag försöker öka den siffran genom att motivera, förklara och vara väldigt tydlig. Att hantera ett företag har flera likheter med ett storband, där jag ser mig själv som en sångare. Det blir min uppgift att se till att alla spelar i takt och att alla trivs med att spela den valda låten.

Hur ser ditt dagliga ledarskap ut?
– Det består av mycket lyssnande. Det handlar om att utmana och att hela tiden prata med min ledningsgrupp, försäkra mig om att de har sitt team med sig. Jag sitter väldigt sällan på min stol.

Jag rör på mig hela tiden. Vilka är dina bästa tips till andra ledare?
– Att lyssna på sina anställda och då menar jag att lyssna på riktigt. Gruppdynamiken man kan få om man lägger tid på att lyssna är underskattad. Våga säga att du tänkt fel, det gör jag ganska ofta. Underbygg beslut med fakta, det tar lite längre tid men resulterar ofta i kvalitet.

Hallå där Caroline Andermatt, vd Myrorna

Vad tittar du på när du ska rekrytera?
– Oj, det är många saker. Men det viktigaste är energi, angelägenhetsgrad, självständig-het, prestigelöshet, nyfikenhet, tonaliteten i personen och att hen är framåtlutad.

Vad är du mest stolt över hittills under din tid på Myrorna?
– Att vi lyckats gå från ideellt till kommersiellt. Att ha skapat en ledningsgrupp dit jag rekryterat kompetens som jag saknar. Det är tricket, att omge sig med människor som är bättre än dig själv. Jag är också oerhört stolt över att ha fått människor internt att växa genom intern rekrytering.

Vilka karriärtips vill du ge till andra talanger?
– Jag tror inte att du behöver kunna allt, om du får chansen att hamna högst upp i en organisation. Inse att du behöver hjälp, jobba genom andra. Se till att alla är tillsammans och på väg mot samma målbild. Var ärligt intresserad av dina medarbetares medverkan och utveckling. Ha mod, våga prova nytt, våga göra fel och ha kul. Äkthet och ärlighet är jätteviktigt.

Hallå där Marcus Wibergh, vd, Intersport

Vilka är retailbranschens stora utmaningar?
– Att det går så fruktansvärt fort och ingen vet facit. Tidigare, om man annonserade, visste man vad som skulle hända. Men nu vet vi inte det. Vi måste hela tiden förflytta oss men samtidigt inte ta för stora investeringar som om ett år kan visa sig vara fel.

Vad är svårast i ditt ledarskap just nu?
–  Det är nog den logistiska utmaningen, vi har vårt kontor i Göteborg som jag är på tre dagar i veckan, jag bor i Stockholm. Och det blir en utmaning eftersom jag är en ledare som vill ge mycket av mig själv. De digitala mötesformerna kan aldrig ersätta det fysiska mötet.

Vad skulle priset Årets Retailledare betyda för dig?
– Det är fantastiskt att någon nominerat mig. Men för mig personligen är inte priset jätteviktigt, jag har aldrig tänkt tanken att jag ska vinna det. Jag kom hit idag till intervjun för mina medarbetares skull och för att det är viktigt för bolaget att synas. Bara att vi är nominerade känns wow, att man pratar om vårt bolag i det här sammanhanget gör mig stolt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev