torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Retail Awards

Öppenhet, trygghet och utveckling – här är tipsen från handelns bästa arbetsgivare

Publicerad: 6 oktober 2021, 06:33

Elgiganten, Ica Kvantum Bollnäs och Jysk är finalister i kategorin Årets arbetsgivare i Retail Awards 2021. Här berättar Elgigantens vd Niclas Eriksson, Jysks HR-chef Jesper Trapp och Magnus Olsson, handlare på Ica Kvantum Bollnäs, om hur de har lyckats.

Elgiganten, Jysk och Ica Kvantum Bollnäs är finalister i kategorin Årets arbetsgivare i Retail Awards 2021. Här berättar cheferna om hur de har jobbat – och vad som är viktigast om man vill vara en riktigt bra arbetsgivare.

Ämnen i artikeln:

Retail AwardsElgigantenIca KvantumJysk

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Att se sina medarbetare som både tillgångar och människor, samt att ha en långsiktig och tydlig plan för dem, även i tuffa tider, är något något som utmärker årets tre finalister. 

Den 20 oktober utses vinnarna i anslutning till Markets och Dagens industris konferens Retail Arena (läs mer här), och här delar cheferna hos finalisterna med sig av sina tankar inför avgörandet.

Niclas Eriksson, vd på Elgiganten. Foto: Jesper Lundberg

Niclas Eriksson, vd på Elgiganten

Hur känns det att åter vara finalist i kategorin Årets arbetsgivare?
– Vi är oerhört glada och stolta över att vara finalister i kategorin Årets arbetsgivare efter att vi förra året fick ta emot den ärofyllda utmärkelsen. Det känns fint att vårt arbete uppmärksammas återigen, för det viktigaste för oss är att lyckas vara en bra arbetsgivare över tid. Medarbetarna är vår viktigaste tillgång och vår ambition är att vara det naturliga första valet som arbetsgivare inom retail.

Vad är den största utmaningen med att hela tiden vara en attraktiv arbetsgivare?
– Vi ser att kundernas beteenden är under stor förändring, men så också våra beteenden som människor. Detta innebär att kravställningen från våra medarbetare ökar. Det svåra i det här är att vara relevant för var och en på deras villkor. 

LÄS MER: De kan vinna Retail Awards – här är 27 finalister i nio kategorier 

Hur firar ni om ni faktiskt blir Årets arbetsgivare?
– Om vi får ta emot utmärkelsen kommer vi att fira detta tillsammans med våra 3400 medarbetare på 175 olika platser runtom i Sverige. Vi skulle fira med pompa och ståt men också använda utmärkelsen som ett bestående intyg på vår utveckling som arbetsgivare och en riktlinje på hur vi ska positionera oss i framtiden.

 

Jesper Trapp, HR-chef på Jysk

Jesper Trapp, HR-chef på Jysk

Hur utmanande har det varit att skydda sina medarbetare i en pandemi?
– Det har varit förhållande enkelt att skydda dem fysiskt, utmaningen har legat i att få dem att känna sig trygga i den psykosociala kontexten. En sak som ytterligare försvårat är att vi inte har stått inför en liknande situation tidigare, samt att frågeställningarna emellanåt varit fler än svaren.

– Utmaningen har emellertid tvingat fram rutiner och förhållningssätt som gynnat företaget och medarbetarna även utanför smittskydd och arbetsmiljö.

Vad innebär det att ni har ett stort fokus på era medarbetare?
– Att vi värdesätter medarbetarna som den enskilt största faktorn bakom våra framgångar och gör allt vi kan för att skapa de bästa förutsättningarna för dem att utföra ett gott arbete. Vi jobbar individuellt med varje medarbetare, så att de ska trivas och så att rutinerna är anpassade efter person.

Vad är viktigast för en en riktigt bra arbetsgivare?
– Att både ta ansvar för att skapa en god och positiv arbetsmiljö, samtidigt som vi utvecklar företaget så att vi möter kundernas behov. På så vis säkrar vi att även i framtiden kommer vara en trygg och attraktiv arbetsgivare med goda relationer till våra kunder. Vi har ett öppet klimat, med hög transparens och de som visar att de vill utvecklas, ska ha möjligheter att fortsätta växa inom företaget.

 

Magnus Olsson, handlare på Ica Kvantum Bollnäs. Foto: Pressbild

Magnus Olsson, handlare på Ica Kvantum Bollnäs

Vad betyder det för er att vara i final?
– Framförallt så känner jag mig överraskad och hedrad. Det betyder naturligtvis jättemycket och jag blev glad och stolt över detta. Det blir på något sätt ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt i vårt företag.

Varför tror du att ni nådde ända hit?
– Vi har under alla våra verksamhetsår arbetat med utveckling av våra medarbetare och låtit dessa vara delaktiga i många beslut. Vi har ständigt högt i tak och en öppenhet mellan företagets ledning och medarbetarna, vilket skapar engagemang, medkänsla och förståelse. Vi försöker få alla att känna sig betydelsefulla i företaget, oavsett position, då det är ett lagarbete för att vår verksamhet ska vara framgångsrik.

LÄS MER HOS DAGLIGVARUNYTT: Sju heta tips från Ica-handlaren Magnus Olsson – så blir du en fantastisk arbetsgivare 

Vad är det viktigaste i ert fokus på medarbetarna?
– Att se till att alla mår bra och har rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete. Sen att se till att ha en organisation som gör att medarbetarna har en tillgänglig ansvarig arbetsledare som man alltid kan få stöd, råd och feedback ifrån, då detta skapar trygghet.

Vinnarna i Retail Awards 2021 presenteras den 20 oktober i anslutning till Markets och Dagens industris heldagskonferens Retail Arena. Gå in här för att läsa mer och säkra din plats på Retail Arena och Retail Awards 2021.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev