tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Retail Awards

Logistik i världsklass – så löste finalisterna utmaningarna under pandemin

Publicerad: 11 oktober 2021, 11:08

Catharina Bengtsson, supply chain-chef på Netonnet, Johan Munck, vd på Polarn o Pyret och Christofer Kohn, vd på Bileko Car Parts (en del av Mekonomen) är glada över att vara finalister i kategorin Årets logistik i Retail Awards 2021.

Netonnet, Polarn o Pyret och Mekonomen är i final i kategorin Årets logistik i Retail Awards 2021. Här berättar företagens chefer om hur de löste utmaningarna under pandemin – och vad de tror blir viktigast för framtiden.

Ämnen i artikeln:

Retail AwardsMekonomenNetonnetPolarn O. Pyret

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Med växande e-handel och ökad efterfrågan på blixtsnabba leveranser blir effektiv lagerhållning och smidiga transporter avgörande. Den 20 oktober avgörs vilka som tar hem segern i Retail Awards 2021 – och här är finalisterna i Årets logistik.

Catharina Bengtsson, supply chain-chef på Netonnet.

Catharina Bengtsson, supply chain-chef på Netonnet

Hur avgörande är bra last mile-transporter för att kunden ska välja er?
– Väldigt avgörande. Det är en central del i Netonnets kontakt med kunden, och hur det mötet sker och kvaliteten i den kedjan är mycket viktig för att säkerställa att kundupplevelsen blir positiv.

Hur har ni vässat er logistik under pandemin?
– Vi har haft ett nära samarbete med många av våra leverantörer för att säkra tillgång och parallellt har vårt inköpskontor i Kina jobbat hårt för att lösa den tuffa fraktsituationen. Vi har även utökat erbjudandet kring hemleveranser och bland annat lanserat expressleveranser inom bara några timmar i landets storstadsområden, något som har skapat tillgänglighet och gjort kunder mer trygga i att våga handla när det varit krav på distansering.

Vilka logistikutmaningar finns det kvar att lösa?
– För oss är det viktigt att alltid arbeta proaktivt för att vidareutveckla våra olika logistiklösningar, där det handlar om att både tillgängliggöra produkter utifrån kundens efterfrågan men även att vi än mer fokuserar på hållbara lösningar vilket omfattar både logistiklösningar och returhantering. Kunden ska känna sig trygg i att vi ansvarar för produktens hela livscykel.

Johan Munck, vd på Polarn o Pyret

Johan Munck, vd Polarn i Pyret

Ni fick nyligen nya ägare i form av investmentbolaget Procuritas. Hur har det nya ägarskapet påverkat Polarn o Pyret?
– Att ha en stark ägare är viktigt för oss för att kunna fortsätta vårt uppdrag att göra barnklädesmarknaden mer hållbar. Detta ger oss möjligheten att jobba långsiktigt med varumärket och fortsätta bygga vår omnistrategi. Vi är väldigt glada att ha en partner som Procuritas som också tror på kvalitet som kan älskas, användas och ärvas på ett hållbart sätt.

Berätta om ert arbete med lagerhubbar!
– Vi utgick helt enkelt från kunden – idén kom till under pandemin då vi hade varor i butik, men kunderna hade inte möjlighet att besöka oss på grund av restriktionerna. Vi gör nu butikslagren tillgängliga online. Kunden lägger sin beställning online och de varorna som är slutsålda på centrallagret, men som fortfarande finns ute i butik, levereras direkt från den närmsta butiken.

Vad betyder en effektiv logistiklösning för affären?
– Lagerhubbarna hjälper oss att optimera lagernivåerna och öka konverteringen online. Vi kan erbjuda bredare sortiment online när vi speglar det totala lagret från alla butiker. Nu när trafik till butik börjar återhämta sig igen kommer denna lösning vara ett fantastiskt verktyg vid rea och i slutet av säsongen då de mest sålda storlekarna kan ta slut på centrallagret.

– Vi på Polarn o Pyret arbetar kontinuerligt med att se över och förbättra lösningen. Viktigt att fortsätta effektivisera varuflödet med kunden i centrum.

Christofer Kohn är vd på Bileko Car Parts som är Mekonomen Groups grossistbolag inom affärsområde Meca/Mekonomen.

Christofer Kohn, vd på Bileko Car Parts (en del av Mekonomen)

Beskriv er största logistiksatsning hittills!
– Mekonomen förvärvade en av de större svenska konkurrenterna, Meca, under 2012 med goda synergier inom bland annat inköpsområdet. Under 2016 inledde vi resan mot att slå samman de två logistikorganisationer och centrallagren – en satsning vi gjorde för att möjliggöra en ännu bättre service, kvalitet och tillgänglighet till alla våra kunder. Det nya gemensamma centrallagret i Strängnäs byggdes om och utökades med en automationslösning för plock och pack. Transformationen gjordes i olika steg där organisationen steg för steg anammade nya arbetssätt och 2020 genomförde vi de sista delarna av transformationen när Mecas varuförsörjning flyttades till det nya lagret. Mot slutet av året så kunde vi stänga böckerna för en framgångsrikt genomförd transformation.

Vilka fördelar ger ger ert helautomatiserade lager för kunden?
– Idag hanteras cirka 75 procent av alla orderrader genom vår automationslösning. Sammanslagningen och automationen har bidragit till att vi skapat en bättre tillgänglighet för våra kunder. Vi har i dag har drygt 80 000 artiklar lagerlagda i vårt centrallager och genom cross-docking möjliggör vi konsoliderade leveranser till våra kunder av långt flera artiklar. Vi har också höjt kvaliteten i termer av minskade felplock och skapat bra och skalbara förutsättningar för att göra ytterligare förbättringar framöver.

Hur ska ni möta framtidens logistikutmaningar?
– Vi är övertygade om att lokal och regional tillgänglighet kommer att vara viktigt även i framtiden. Mobilitet är en pelare i samhället, här spelar vi en nyckelroll som möjliggörare av mobilitet. Vi har en kommit en god bit på väg att skapa en logistiklösning som är ”best in class”, men vi kommer fortsätta optimera vårt varuflöde för att skapa en ännu bättre service för våra kunder. Ett område som kommer vara i fokus är transporter och dess miljöpåverkan, där vi historiskt sett fokuserat mycket på våra leveranser från centrallager ut till butik, men där vi framåt kommer att fokusera mera på sista milen-leveranser.

Vinnarna i Retail Awards 2021 presenteras den 20 oktober i anslutning till Markets och Dagens industris heldagskonferens Retail Arena. Gå in här för att läsa mer och säkra din plats på Retail Arena och Retail Awards 2021.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev