Retail Awards
Förebilderna som inspirerar andra att ta ett extra steg för klimatet – så går de i bräschen
Publicerad: 13 oktober 2021, 13:17
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop, Jessica Cederberg Wodmar, hållbarhets- och innovationschef Jenny Fridh, kommunikations- och hållbarhetschef, Synsam Group.
Coop, Synsam Group och Gant visar framfötterna genom sitt sätt att tackla hållbarhetsutmaningen. Nu kan de prisas för sitt arbete vid Retail Awards 2021. Här berättar bolagens chefer om hur de jobbar.
Hållbarhetsutmaningarna ökar både i världen och i detaljhandeln. De här tre aktörerna visar framfötterna på området, inspirerar branschen och tar ett extra steg för klimatet.
Foto: Hans Alm
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop
Varför är det viktigt att integrera kunden i ert hållbarhetsarbete?
– Coop är ett livsmedelsföretag med ambitionen om att vara den goda kraften i mat-Sverige. När vi då säger att vi ska ta ansvar för hållbarhetsaspekterna av vår verksamhet så är det självklart för oss att vi måste arbeta hela vägen från produktion till försäljning och kunden och våra medlemmar. Våra kunder förväntar sig att kunna handla varor som är producerade på ett schysst sätt med så låg miljö- och klimatpåverkan som möjligt, och de vill ha information och stöd som hjälper dem i deras vardag.
Vilka är de största utmaningarna i ert hållbarhetsarbete?
– Hållbarhet är ett brett område, det handlar ju om sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter av att driva företag, och det svåraste är nog att inte ducka för att det är komplext. Det gäller både internt och när vi har dialog med kunder. Vi måste hela tiden arbeta för att förtydliga hållbarhet, snarare än att förenkla. Frågan är inte enkel, men med mer kunskap och information blir den lättare att förstå. Då vet vi att kunden kan göra val lättare.
Vilka mål har ni på hållbarhetsområdet?
– På ett övergripande plan är vårt mål att bidra till att vi når en hållbar livsmedelskedja där matproduktion och konsumtion sker inom planetens gränser. Det har vi på Coop sedan brutit ner till ett antal delmål som handlar om exempelvis klimatutsläpp från vår verksamhet, minskat matsvinn, större materialåtervinning och driva hela vårt sortiment på Coop mot ett lägre hållbarhetsavtryck. Vi tar just nu fram målbilder för alla kategorier och kan då lättare mäta framgång eller motgång .Det kommer att göra att de produkter som vi har på hyllorna blir just producerade på ett schysst sätt.
Motivering:
Det ska vara enkelt att välja hållbart i matbutiken. Med hjälp av sin hållbarhetsdeklaration underlättar Coop för både konsumenter och inköpspersonal att göra mer hållbara val.
LÄS MER: Coops digitala lyft – slog rekord under IT-attacken: ”Ser fortsatt ökad försäljning”
Foto: FOTOGRAF HENRIK MILL
Jenny Fridh, kommunikations- och hållbarhetschef, Synsam Group
Varför väljer ni att flytta hem stora delar av produktionen till Sverige?
– Flytten av Synsams glasögonproduktion från Asien till Östersund är en del av vår hållbarhetsagenda för en mer cirkulär och hållbar affärsmodell. Att producera på hemmaplan ger oss möjligheten att bli snabbare med produktlanseringar och möta den stora kundefterfrågan på hållbart och närproducerat. Vi kan ställa högre hållbarhetskrav på materialval, design, produktion, inköp, arbetsmiljö och transporter.
Hur arbetar ni för att få med er kunderna i er omställning?
– Genom att vi tar ansvar och erbjuder hållbara och attraktiva val. Vi har hållbara koncept, som bågar av havsplast eller bågar producerade av förbrukade glasögon. Vi har återvinnings- och återbrukslådor där kundens gamla glasögon får nytt liv när de sätts tillbaka in i det cirkulära kretsloppet i vår nya butikskedja ”Synsam Recycling Outlet”. Här ges glasögon och solglasögon en andra chans. Kundmottagandet är en framgång där våra fem butiker redan toppar vår topp tio-lista.
Vad betyder det för er att vara en av finalisterna i Årets Hållbarhetssatsning?
– Det är hedrande och ett kvitto på att alla våra ansträngningar för ständiga förbättringar bär frukt –våra kunder tycker vi gör rätt. Det finns givetvis massor kvar att göra, men vi har ett mål: Vi vill adressera utmaningar och göra vårt allra bästa. Och att då uppmärksammas av Retail Awards ger oss ännu mer energi att ta fler steg i rätt riktning för oss, våra kunder och klimatet.
Motivering:
Plast från hav blir till glasögonbågar när Synsam med ett flertal banbrytande satsningar möjliggör för konsumenterna att köpa glasögon mer hållbart, cirkulärt och snart även närproducerat.
LÄS MER: Bildspel: Här får glasögon en andra chans – kika in i Synsams nya koncept
Jessica Cederberg Wodmar, hållbarhets- och innovationschef
Hur arbetar ni med att utbilda kunderna kring hållbarhet?
– Dialogen med våra kunder bygger på det globala initiativet ”The 7 Rules by Gant” som sjösattes i februari 2020 – sju regler att eftersträva för att på olika sätt förlänga livslängden på våra plagg. De sju reglerna inkluderar: refresh, repair, reuse, rent, regive, remake och recycle och genomsyrar vår hållbarhetskommunikation i samtliga våra marknadsförings- och säljkanaler i syftet att utbilda, inspirera och bjuda in kunderna till att ta hand om plaggen på ett hållbart sätt.
– Specifikt för våra säljkanaler har vi för vår e-handel implementerat en strategi som syftar till att lyfta vårt hållbarhetsarbete under flera led i kundresan. I butik arbetar vi noga med att utbilda vår personal för att ge all butikspersonal förutsättningar för att vara ambassadörer och berätta om Gants hållbarhetsarbete och på så sätt skapa en premiumupplevelse kring våra hållbarhetsinitiativ och utbilda våra kunder.
Vilka resultat har ni sett hittills av ert hållbarhetsarbete?
– Vi ser många positiva effekter för vår verksamhet kopplat till vårt hållbarhetsarbete, både sett till försäljning, varumärkeskännedom och inte minst för klimatet. 79 procent av vår kollektion kommer nu med en hållbarhetsmärkning. Vi ser även ett tydligt engagemang från våra kunder sett till våra initiativ kopplat till The 7 Rules by Gant.
Vad är modehandelns största utmaning inom hållbarhet?
– Spårbarhet, transparens och hållbar produktion är självklart stora och viktiga utmaningar, men de är inte omöjliga att lösa. Den riktigt stora utmaningen är hur branschen kan skapa lönsamhet i nya affärsmodeller och få fart på det paradigmskifte som krävs inom – där affärsmodeller som fokuserar på att hyra, laga och ta vara på överblivet material måste göras mer attraktiva för en bredare kundgrupp. Vi behöver även jobba för att få fler konsumenter att inse värdet i att investera i kläder av hög kvalitet då dessa plagg är skapta för att hålla i många årtionden.
Motivering:
Genom en tydlig kommunikation mot kunden utbildar Gant konsumenten och etablerar ett beteende som ger plaggen en längre livslängd samtidigt som de arbetar för att integrera mer hållbara material i sina kollektioner.
LÄS MER: Pandemin har skördat offer – så har Gant arbetat sig igenom krisen
Vinnarna i Retail Awards 2021 presenteras den 20 oktober i anslutning till Markets och Dagens industris heldagskonferens Retail Arena. Gå in här för att läsa mer och säkra din plats på Retail Arena och Retail Awards 2021.