torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trendbrottet – köpkraften ökar i ny rapport: ”Stabilisering”

Publicerad: 27 januari 2023, 07:18

Svenskarnas köpkraft rasar på årsbasis. Men jämfört med föregående kvartal syns en svag uppgång. Det visar Prisjakts Köpkraftindex. ”Köpkraftindex har haft ett fritt fall under 2022, men nu ser vi en stabilisering”, säger Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt.

Ämnen i artikeln:

Prisjakt

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Köpkraftindex landar på 6,0 för det första kvartalet 2023 landar på 6,0. Det är ett stort tapp jämfört med samma period 2022 då index var 7,0.

Men jämfört med fjärde kvartalet i fjol syns en mindre återhämtning (+0,1).

– Det är extra intressant med tanke på att konsumenterna gjort den här bedömningen under ”fattiga januari”, en period när hushållsekonomin ofta är hårt pressad. Det återstår att se om botten är nådd, men jag väljer att vara hoppfull, säger Oscar Hagman i en kommentar.

Prisjakts Köpkraftindex visar också att utrymmet för konsumtion är mindre framöver. Svenskarnas budget för inköp av fysiska varor de tre närmaste månaderna sjunker med 20 procent.

– När konsumenten upplever att privatekonomin är ansträngd tar många köp, särskilt större sådana, längre tid att genomföra. Man är inte lika snabb på köpknappen; mer tid läggs på att värdera om köpet är nödvändigt eller inte. En längre köpresa gör att butikerna behöver följa sina kunder under längre tid på flera plattformar, säger Oscar Hagman.

Köpkraftindex bygger på en mätning gjord av Kantar Insights. Inför första kvartalet 2022 tillfrågades 1 000 personer.

LÄS OCKSÅ: Köpfesten kan bli en rysare – här är siffrorna som avslöjar kundernas planer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev