måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Massiv rea att vänta under början av 2023: "Finns bara ett sätt att göra sig av med lagret"

Publicerad: 27 december 2022, 09:17

Arkivbild.

Foto: Pontus Edman

Stora lagervolymer gör att vi kan vänta oss stora reor efter jul, reor som kan sträcka sig långt in på 2023, rapporterar Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Anna Nordlander: Tiktok, Black Spring och AI-content – här är de viktigaste trenderna att ha koll på 2023

Detaljhandeln är speciellt utsatt under den rådande lågkonjunkturen. Nu rapporterar Aftonbladet om att många aktörer, framför allt de som sysslar med hemelektronik, sitter på stora lager och kommer behöva rea ut varorna.

– Vad vi ser framför oss är att många företag inom handeln kommer att ha mycket reor efter jul, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, till tidningen.

I november var det 45 procentandelar fler butikschefer som angav att deras lager var för stort kontra för litet, enligt Stockholms handelskammare.

Speciellt utsatt är området hemelektronik, då många ville ha det under pandemin när hemmajobb gällde. Dessutom var det svårt för kedjorna att få tag på varor.

– Det har varit svårt att få tag på varor och då har man passat på att bulka upp, säger Stefan Westerberg till Aftonbladet.

Nu har många hittat tillbaka till kontoren samtidigt som räntorna och energipriset gått upp drastiskt, vilket har gjort att försäljningen sjunkit.

– Det finns bara ett sätt att göra sig av med lagret och det är att rea ut det, eller sänka priset, säger Stefan Westerberg.

I december bedömde 100 procent, alltså samtliga tillfrågande butiksägare inom elektronikbranschen, att deras lager var för stora.

– Hushållen är extremt pessimistiska och särskilt kring den egna ekonomin. Man har stora kostnader, och de kostnaderna kommer att öka, avslutar Stefan Westerberg.

LÄS OCKSÅ: Förhandlingarna klara – så många får sluta på Åhléns huvudkontor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev