måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konsumentverket: Jollyroom bör betala en miljon i böter

Publicerad: 24 maj 2023, 07:24

Konsumentverket vill att Jollyroom döms att betala en miljon i sanktionsavgift.

Foto: Oyvind Lund

Jollyroom borde dömas att betala en miljon kronor i sanktionsavgift, det menar Konsumentverket. Detta då man ska ha sålt flera tusen exemplar av potentiellt farlig snorkelmask.

Ämnen i artikeln:

JollyroomDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Barn- och babykedjan Jollyroom har under flera års tid sålt potentiellt farlig snorkelmask till barn. Därför vill Konsumentverket att kedjan döms att betala sanktionsavgift.

LÄS OCKSÅ: Boris Lennerhov lämnar Gekås – här talar han ut om beslutet: ”Man är inte odödlig trots allt”

Snorkelmasker betraktas som personlig skyddsutrustning, och därmed medföljer vissa krav. Skyddsutrustningen omfattas nämligen av EU-förordningen om personlig skyddsutrustning.

För att sälja sådan typ av skyddsutrustning behöver produkten vara CE-märkt, och det kräver i sin tur att tillverkaren sammanställt teknisk dokumentation som befäster utrustningens säkerhetskvalitet.

– Jollyroom har sålt snorkelmasken utan att kontrollera att tillverkaren försäkrat sig om att masken är säker att använda. Dessutom har snorkelmasken sålts i många tusen exemplar under flera år och det är en produkt som är populär hos barn, säger Konsumentverkets jurist Elisabeth Andréasson i ett uttalande.

Att säkerheten kring snorkelmasker är viktig beror på att en snorkelmask behöver vara fungerande vad gäller utventilering av av använd luft, koldioxid.

Om inte detta fungerar på ett säkert sätt riskerar det att leda till koldioxidförgiftning hos användaren, där symtom som yrsel och förvirring är vanligt.

– Eftersom det överhuvudtaget inte har gjorts någon undersökning när det gäller förmågan till utventileringen av koldioxid så är det ju allvarligt eftersom det är en risk som för konsumenten är dold. Du räknar helt enkelt inte med att du kan bli koldioxidförgiftad när du använder snorkelmasken, kommenterar Elisabeth Andréasson.

Snorkelmasken, avsedd för barn, ska dessutom ha sålts utan produktinformation och bruksanvisning på svenska.

Av dessa anledningar vill Konsumentverket nu att Jollyroom döms att betala 1 miljon kronor i sanktionsavgift.

LÄS OCKSÅ: Jättelista: Här är detaljhandelns SEO-raketer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev