Nyheter
Historisk pessimism hos svenska hushåll
Publicerad: 19 december 2022, 10:00
Foto: Alihan Usullu
Framtidsförväntningarna vad gäller det egna hushållets ekonomi har sjunkit till historiskt låga siffror, det visar Konsumtionsrapporten.
Ämnen i artikeln:
HandelnLÄS OCKSÅ: Lista: Här är handelns bäst betalda försäljningschefer 2022
Årets Konsumtionsrapport av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar dystra resultat.
Under det gångna året har svenskarna förändrat sina konsumtionsmönster drastiskt på grund av det trängda ekonomiska världsläget.
Det är framför allt under årets tredje kvartal om förändringen har accelererat, där konsumtionen minskat i flera områden.
– I början av 2022 härjade covid-19 och Ryssland invaderade Ukraina. De senaste årens pandemi och krig i Europa har skakat om oss på många plan. I kölvattnet har oron för framtiden och ett tuffare ekonomiskt läge drabbat både hushåll, företag och offentlig sektor, säger Ulrika Holmberg, konsumtionsforskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Att Sverige, precis som många andra länder, är på väg in i en lågkonjunktur har börjat märkas av i konsumentled.
– Under året har hushållens kostnader höjts inom många konsumtionsområden, och under hösten 2022 har förändringen blivit än mer kännbar för många. Vi har de senaste månaderna sett snabba prisökningarna på mat, el, bränsle och bolån i kombination med sjunkande priser på bostäder och andra tillgångar, säger Ulrika Holmberg i en kommentar.
Den konsumtion som minskat mest under det tredje kvartalet är möbler, inredning och rutinunderhåll av hemmet.
– När levnadskostnaderna stiger snabbt avvaktar vi med större inköp och väljer billigare alternativ när det är möjligt. För många hushåll är nya möbler och inredning något man unnar sig i goda tider och sparar in på när ekonomin är sämre, säger Ulrika Holmberg.
Det dröjer ända till 2025 innan konsumtion väntas hamna på en normal tillväxttakt.
– Det kommer att bli tufft under ytterligare en period framöver för hushållen eftersom det dröjer innan inflationen vänder nedåt. Prisnivån ligger därmed fortsatt högt på många varor och tjänster, vilket gör att hushållen behöver se över sina utgifter även de kommande åren, säger Lena Hansson, konsumtionsforskare på Göteborgs universitet.
Ulrika Holmberg.
Foto: Hillevi Nagel
LÄS OCKSÅ: Branschens nya rekordlön – tjänar 41 miljoner kronor: ”Anmärkningsvärt högt”