lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Market Awards

Market Awards växer med nytt pris: ”Bidrar till hållbarhetsmål”

Publicerad: 4 april 2023, 11:31

Samtliga vinnare vid förra årets Market Awards.

Foto: Pax Engström Nyström

Premiären i fjol av detaljhandelns nya stora pris Market Awards blev en succé. Nu växer priset med ytterligare en kategori. ”Det här är ett viktigt område som också lyfter fram en stor marknadspotential”, säger Markets chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

LW

Lars Welin


I fjol var det fullt hus i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm när Market Awards lanserades. Tio stolta företag blev vinnare i respektive kategori. Och av kategorivinnarna korades Synsam till Årets retailföretag. Succén var ett faktum och tävlingen återkommer den 5 oktober – även i år i anslutning till handelns stora branschdag Retail Arena, som anordnas i samarbete med Dagens industri.

Nytt för i år är att ytterligare vinnare ska koras. I samarbete med tillgänglighetsföretaget Funka blir det premiär för det nya priset Funka Digital Inclusion Award. Och som namnet anger handlar det om digital tillgänglighet för alla. Detta är redan ett lagkrav inom offentlig verksamhet, och kommer framöver även att bli så för alla former av e-handel. Men det är inte den aspekten som man vill lyfta fram i första hand.

– Genom att skapa förståelse för att digital otillgänglighet är en dålig affär på grund av missade kunder och sämre tillväxt hoppas vi kunna motivera e-handelsföretagen att snabbare säkerställa att webbplatser och appar är digitalt tillgängliga, säger Lennart Engelhardt, vd och grundare av Funka.

Priset kommer att bygga på nomineringar, som sedan granskas av experter inom tillgänglighet och slutligen av en oberoende jury. Nomineringen kommer att öppna i mitten av april och redan nu är förväntningarna höga.

– Detta handlar om inkludering av alla kunder och priset bidrar därmed även till företagens hållbarhetsmål.

Funka har en marknadsledande position och drygt 20-årig erfarenhet av att granska och utveckla digitala tjänster så att de blir tillgängliga för alla, oavsett funktionella hinder. Funka är även en av grundarna till den internationella branschorganisationen för tillgänglighetsexperter IAAP.

– Funka Digital Inclusion Award kommer att göra Market Awards ännu mer relevant för detaljhandeln. Det går också hand i hand med vår ambition att lyfta fram företag i branschen som presterar utöver det vanliga, säger Fredrik Svedjetun.

Här kan du läsa mer om Funka Digital Inclusion Award.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev