onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Market Awards

Ikea visar att störst är bäst – tar hem kategorin Hus & Hem på Market Awards

Publicerad: 19 oktober 2022, 19:15

Ikea tog hem kategorin Hus & Hem.

Foto: Pax Engström Nyström

Den svenska storexporten Ikea vinner kategorin Hus & Hem i årets upplaga av Market Awards. Möbeljättens vinst motiveras med att man tagit stora kliv framåt, bland annat i och med etableringen av cityvaruhuset i Gallerian, utan att göra avkall på på det grundläggande.

Ämnen i artikeln:

Market Awards

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Både Jysk och Blomsterlandet har gjort strålande år. I kategorin Hus & Hem på Market Awards visade dock Ikea att störst är bäst och tog hem förstapriset.

– Det är fantastiskt att få den här utmärkelsen och det visar att vår strategi att komma närmare våra kunder tillsammans med det hårda arbetet från alla medarbetare i Sverige ger resultat. Till exempel genom att öppnat mindre format i städerna i många delar av Sverige och parallellt med att utöka våra e-handelslösningar och leveransalternativ, säger Ikeas Stockholmschef Graeme Smith om utmärkelsen.

Cia Fritzson, chef över region Malmö och Norrland, fyller i:

– Det var kanske ingen som trodde att Stockholm kunde utvecklas mer. Det är superspännande med många besökare på kort tid i ett koncept som är helt nytt för oss, säger hon.

Juryns motivering till att det företag som Ingvar Kamprad en gång startade vinner denna kategori på årets Market Awards lyder:

”Årets vinnare har utvecklat ett väletablerat koncept med sikte på framtiden. Det har inneburit stora kliv i förhållande till den tidigare strategin – dock utan att man gjort avkall på grundläggande värderingar. Företaget har utvecklats med kreativitet, nytänkande och experimentlusta. Tradition och förnyelse i stark förening.”

Graeme Smith berättar att cityvaruhuset i dag nådde en miljon besökare, och att han haft nöjet att träffa företagets grundare.

– Gallerian är varit fantastisk för oss, vi nådde en miljon besökare i dag tror jag. Kamprad hade varit glad för att vi tog en chans att göra något annorlunda. Vi hade nöjet att träffa honom några gånger och han hade ställt krav på att vi skulle fortsätta utvecklas framåt, för vi måste bli bättre i morgon än vad vi är i dag, säger han.

FAKTA. Market Awards

• Market Awards delas ut till de främsta företagen i de tio största branscherna i detaljhandeln.

• Fem områden granskas i detalj: Försäljnings- och resultattillväxt samt andra ekonomiska nyckeltal, kundnöjdhet, varumärkesstyrka och marknadsposition, innovationsförmåga och hållbarhetsarbete.

• Bolagsdata samlas in från Xtreme Insights och Better Business World Wide.

• Juryn består av:

Fredrik Lange, docent, avdelningen för marknad och strategi, Center of Retailing, Handelshögskolan i Stockholm.

Per Davidson, vd, Xtreme Insights.

Fredrik Siljelöf, analyschef Xtreme Insights.

Lina Schölin, vd Better Business World Wide.

Fredrik Svedjetun, chefredaktör Market.

Maja Florin, affärsområdeschef Di-gruppen Möten & koncept.

 

Läs här för mer information om tävlingen.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev