lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Woody med styrelseordföranden, och tillträdanden vd:n, Jonas Jonasson kan summera ett starkt år.

Foto: Pressbild

Woodys succé – krossade index: Här är siffrorna butik för butik

Woody slog säljrekord och krossade index. Samtidigt har lönsamheten nästan tredubblats. Det visar Markets stora kartläggning av frivilligkedjan.
Läs om:
✓ Hela listan: Omsättning och resultat för alla 53 butiksbolag.
✓ Därför lyckades Woody så mycket bättre: ”Mer på hugget.”
✓ Sydsvenska giganten som har vuxit till sju anläggningar.
✓ Stora ekonomiska lyftet på två år: ”Gäller att göra rätt.”
✓ Därför jagar Woody inte konkurrerande butiker.
✓ Krisens tunga påverkan: ”Det kan vara nyttigt.”

Publicerad: 7 februari 2023, 12:07

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Markets ekonomiska granskning av byggmaterialhandeln avslöjar att butiksbolagen som tillhör kedjorna Bolist och XL-Bygg har haft fler starka år – med högre försäljning och rörelsemarginaler som har tredubblats sedan coronapandemin bröt ut i början av 2020.

Woody har dock ännu mer imponerande siffror.

Säljlyftet har varit nästan 28 procent – på två år.

– Sverige har haft en längre högkonjunktur som inte påverkades negativt av pandemin. Många hushåll har gjort betydande investeringar hemma. Det har funnits ett behov av att bygga kommersiella fastigheter och flerbostadshus. Detta har drivit upp försäljningen. Samtidigt har siffrorna dopats av prisutvecklingen, säger Woodys styrelseordförande och blivande vd Jonas Jonasson om kartläggningen bolag för bolag som Market kan presentera i grafiken här nedanför.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Senaste årsredovisningarna för de drygt 50 juridiska personerna inom Woody visar att försäljningen i fjol ökade med 17 procent till nära 6,8 miljarder kronor.

15 av butiksbolagen växte med mer än 17 procent och vassast var Olssons Trävaror i Höviksnäs på Tjörn med en omsättningsökning på 49,1 procent.

Trähuset i Järved redovisade en tillväxt på 46,8 procent medan uppgången för C24 var 41,3 procent jämfört med året innan.

– Det är väldigt fina tal och trenden fortsatte 2022 med en tillväxt för Woodys delägare som klart överträffade marknadens genomsnitt.

Pandemin innebar inte bara högre priser utan brist på vitala byggmaterial som gips, virkesprodukter och metallrika kategorier så som järnbeslag.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Så lönsamma är Bolist-butikerna – lista bolag för bolag

En stark efterfrågan, produktionsbegränsningar i många länder och långa leveranstider från länder som hade svårt att leverera när containers fanns i fel del av världen var de främsta orsakerna.

– Jag törs säga att Woody har klarat utmaningarna bättre än andra. Vi har varit mer på hugget när det gäller att lösa bristen på varor. Vi är duktiga på supply chain centralt, det finns ett utrymme för ett lokalt sortiment och de lokala delägarna är verkligen engagerade och idoga i arbetet i att finna ersättningsprodukter. De har lyckats möta den stora efterfrågan hos byggföretagen och konsumenterna. Det är en förklaring till att vi har haft en högre omsättningsökning, säger Jonas Jonasson.

Jonas Jonasson tillträdde som styrelseordförande för Woody 1 oktober 2021. Snart utökas uppdraget inom kedjan. 1 mars blir han även dess vd.

Jonas Jonasson tillträdde som styrelseordförande för Woody 1 oktober 2021. Snart utökas uppdraget inom kedjan. 1 mars blir han även dess vd.

NP Nilsson är genom sina sju anläggningar i Båstad, Grevie, Halmstad, Helsingborg, Laholm, Osby och Ängelholm och e-handeln fortsatt störst inom Woody med en nettoomsättning på knappt 590 miljoner kronor.

Holgers Stugmaterial är enligt granskningen näst största butiksbolag med en försäljning på drygt 450 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen för bolagen som driver anläggningarna har på två år ökat från tre procent till åtta procent och även det är något högre än snittet för Bolist och XL-Bygg.

– Lönsamheten har historiskt varit god inom byggvaruhandeln. Konkurrensen har inte varit lika hård som i andra branscher. Det finns ett stort intresse från konsumenterna – oavsett om man äger en villa, ett fritidshus eller en lägenhet. Efterfrågan har varit stark i relation till tillgång. Anläggningarna drivs ofta av flera generationer som har byggt långa affärsrelationer och bevisat sin kompetens under många år.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning: Jättelyft för XL-Bygg – här är siffrorna för alla butiksbolag

Så många som 22 butiksbolag inom Woody presterade en rörelsemarginal på minst tio procent i senaste bokslutet och ytterligare sju låg över lönsamhetssnittet för kedjan.

Woody i Järna, Bro och i Norrtälje var etta, tvåa och trea med rörelsemarginaler på 15,7 procent, 15,4 procent respektive 15,3 procent.

– Förutsättningarna har varit goda för att nå hög lönsamhet, säger Jonas Jonasson och lyfter fram den stora efterfrågan, tillgången till material, prisutvecklingen, tidigare nästan obefintlig inflation och låg löneutveckling.

Konjunkturen har dock tvärnitat och hushållens förmåga att konsumera har minskat dramatiskt på grund av alla stigande priser och räntor som för de flesta är tre gånger högre än i början av 2022.

LÄS OCKSÅ: Ola Nevander: Klockan klämtar för handeln – sex faktorer som visar hur hårt krisen slår

Jonas Jonasson och delägarna i Woody är högst medvetna om att byggandet minskar och att konkurrensen sannolikt hårdnar.

– Klimatet har blivit tuffare och kostnaderna kommer att gå upp. Vi kan få ett prisfall på produkter som hittills har gått upp. Det ställer större krav på hela byggmaterialhandeln. Men det kan också vara nyttigt. Vi måste vara orädda för att pröva nya vägar och även ta lärdom från andra branscher. Det är viktigt att fortsätta satsa på närvaron, relationerna och samverkan med kunderna på lokala marknaden marknaden där vi redan i dag är mycket starka. Våra delägare behöver kunna attrahera och behålla sin kompetenta personal. Det ska vi som stöttar centralt bidra med genom skräddarsydda utbildningar och utvecklingsprogram.

Hur mycket bedömer du att lönsamheten kan påverkas?
– De som är duktiga kan behålla lönsamheten men det finns inga felmarginaler. Det gäller att göra rätt saker i rätt tid och inte minst till rätt villkor. Man kanske måste förändra sin kostnadsbild och kostnadsjakten och kostnadskontrollen. Men om man ligger nära sina kunder har man förutsättningar att växa marknadsandelarna och behålla lönsamheten. Lika viktigt är det för de supportfunktioner som servicekontoret levererar i nära samarbete med delägarna via inte minst inköpsavtal, tjänster och leverantörsval, säger Jonas Jonasson.

Hejdes Trävaruaktiebolag grundades i Kävlinge 1947 och var från början bara en brädgård. I dag finns företaget på tre platser – i Kävlinge, Löddeköpinge och Svalöv. Nettoomsättningen uppgick enligt senaste bokslutet till drygt 76 miljoner kronor.

Hejdes Trävaruaktiebolag grundades i Kävlinge 1947 och var från början bara en brädgård. I dag finns företaget på tre platser – i Kävlinge, Löddeköpinge och Svalöv. Nettoomsättningen uppgick enligt senaste bokslutet till drygt 76 miljoner kronor.

Woody har sammanlagt cirka 80 butiker som drivs av 40 delägare som har friheten att avgöra i vilken omfattning Woody respektive det egna lokala varumärket skall synliggöras på orten efter rådande förutsättningar.

Kedjan jagar inte aktivt nya anläggningar.

– En del i vår volym- och tillväxtstrategi innebär en satsning på våra befintliga delägare med centralt stöd för dem som växer organiskt eller genom att en delägare köper en annan anläggning. Men självklart tar vi emot de som vill komma till Woody med öppna armar.

Styrelsen för det centrala supportbolaget består av delägare – utom Jonas Jonasson som värvades i oktober 2021.

1 mars blir han dess vd efter att tidigare haft chefspositioner inom flera retail- och handelsföretag och arbetat på såväl strategisk som operativ nivå med försäljnings-, inköps- och organisationsfrågor.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning bolag för bolag: Tronskifte i bygghandeln – efter extrema tillväxtåret

Bland tidigare anställningar märks arbetsgivare som H&M och Onoff.

– Woody ville ha en extern ordförande med insikter utanför byggmaterialhandeln. Inköp är den kanske största och viktigaste funktionen och största incitamentet för en kedja. Vi ska ännu tydligare bli den lokala service- och kunskapspartner som vi lovar i vårt kundlöfte ”Vi får bygget att snurra”. Vi erbjuder en helhetslösning och inte bara en planka med ett pris, säger Jonas Jonasson.


Ämnen i artikeln:

Market InsightsWoodyJonas Jonasson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev