Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Våndas du över julklapparna – här är redaktionens sista minuten-tips

Publicerad: 23 december 2019, 07:00

Foto: Shutterstock

Dan före dan – och många har fortfarande julklappsköp kvar. Kanske våndas du över vad du ska ge bort till nära och kära. Medarbetarna på Hakon Medias redaktion, som bland annat gör Market, sträcker ut en hjälpande hand. Här kommer några julklappstips.


En upplevelse

Jag har bara köpt upplevelser som julklappar i år. Min topplista på fördelar är:

■ Ge bort upplevelse du själv kan vara med på. Man får ju inte vara dum. Delad glädje är dubbel glädje och så vidare.
■ Från att du tryckt på köpknappen tar det bara några sekunder innan du har ett värdebevis i mejlkorgen. Jag har skrivit julrim på egengjorda kort till mina nära och kära för att göra det roligare att ge.
■ Du slipper ge bort något som hamnar längst ner i en byrålåda eller i en kartong på vinden.

Sara Karlsson, redigerare

Ge bort en riktigt god jul i destillerad form, föreslår redigeringschef Gustaf Olsson

Jack Daniels

Det finns en underbar scen i ”Ett päron till farsa firar jul” där Clark frågar sin pappa hur han tog sig igenom jularna när Clark var liten. ”Jag fick mycket hjälp från Jack Daniels”, får han till svar. Så mitt tips är att ge bort en riktigt god jul i destillerad form. Vill man minska hårdrocksvibbarna finns alltid lyxvarianten ”Gentleman Jack” med lite softare framtoning. Men det går lika bra med vatten.

Gustaf Olsson, redigeringschef

Nått från museibutiken

Fotografiska, Nordiska, Moderna eller egentligen vilket museum som helst nära dig. Här kan du handla handplockade föremål och medvetna vardagsvaror som du inte hittar någon annanstans och som garanterat överraskar mottagaren – till en överkomlig peng. Böcker du verkligen vill försjunka i och sällskapsspelen som är mer än bara tidsfördriv och blandas med snyggt förpackade ätbarheter, unikt hantverk och spännande vintage. Prylar med mening och innehåll och som bär på en historia finns det alltid plats för – såväl i julklappssäcken som i hjärterummet.

Agneta Renmark, redaktör, Livsmedel i Fokus

Motion är vägen till bättre hälsa, menar redaktionschef Pontus Edman som föreslår att du ger bort löparskor.

Löparskor

Efter att ha lyssnat på Anders Hansens sommarprat, och dessutom sett honom tala på en stor inspirationsdag, tycker jag att löparskon är julklappen som passar att ge till alla. När det finns så tydliga bevis på att motion är vägen till bättre hälsa i en tidsepok där vi blir allt mer stillasittande känns det självklart. Ofta när man frågar en person över 25 år så säger de att de önskar sig ”att få vara frisk”. Löparskon är faktiskt en pryl som kan leda till just det.

Pontus Edman, redaktionschef

Gåvobrev

Smidigt, snabbt, snällt. Att ge bort ett gåvobevis för någon av landets alla välgörenhetsorganisationer är en win-win på alla tänkbara sätt. Du löser dina julklappsproblem, mottagaren blir varm i hjärtat, du gör en insats för människor i nöd alternativt för forskningen och det blir mindre presentpapper till återvinningen. Sök upp någon av organisationerna, klicka på knappen för gåvobevis, fyll i alla uppgifter och betala – klart.

Susan Berzelius, utrikesredaktör

Viktigt att inte lämna knoppen bar, menar reporter Marie Hillblom, som slår ett slag för mössan.

Mössa

Om knoppen är huvudsaken. Gäller det att den inte lämnas naken. Därför är en klapp i form av en mössa alltid rätt. Kan få den där knoppen att på många nya tankar sätta sprätt!

Marie Hillblom, reporter

En hemlagad middag (till någon du tycker om)

Jag snor ett julklappstips från min son. Han gav mig detta i födelsedagspresent i somras. Grabben lagade en trerätters middag helt själv och familjen satt i köket och umgicks under tiden. Det värmde att han ville ge något han själv hade skapat och framför allt att han ville ge av sin tid och umgås med familjen – något som blir mer och mer sällsynt nu när han snart är tonåring. I dagens stressande och livspusslande är tid en bristvara. Så titta upp från mobilskärmen en stund och bjud någon på en hemlagad middag.

Andreas Dyrberg Skog, webbredaktör

Reporter Helen Preutz tycker att du ska ge bort något som sätter guldkant på tillvaron.

Vardagslyx

Är själv ett ogenerat fan av vardagslyx och tror att alla uppskattar sånt som sätter guldkant på tillvaron. Ge bort något som går att konsumera men som mottagaren inte köper åt sig själv – praliner, julkaffe eller en fin tvål som luktar gott och ser snygg ut i badrummet. Eller varför inte diskmedel från Rituals. Konsumtionsvaror förvinner dessutom och ligger inte och samlar damm!

Helen Preutz, reporter

Lär en flicka att läsa

Tips till den som redan har allt, köp ett gåvobevis på Plan International och hjälp en flicka att lära sig läsa! Över hela världen går flickor miste om sin rätt till utbildning på grund av fattigdom, konflikter och diskriminering. När flickor får gå i skolan och lära sig läsa kan fattigdomen minska och jämställdheten öka. Din gåva kan förändra en flickas liv.

Miriam Järlesjö, redigerare

Patti Smiths bok Just kids, perfekt för lata mellandagar menar webbredaktör Daniel Norman.

Boken

I en allt mer uppkopplad värld där vi sitter och stirrar in i en skärm hela dagarna behöver vi hitta stunder där vi lägger ifrån oss telefonen eller lämnar datorn. Vad passar bättre än att fly verkligheten en stund genom att läsa en bok. Ett prefekt sällskap en lat mellandag. Just kids av Patti Smith är min personliga favorit – några år på nacken men en riktigt bra bok.

Daniel Norman, webbredaktör

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev