Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Topplista: Här är butikerna som drar in flest miljoner per anställd

Publicerad: 23 februari 2022, 14:38

Framgångsrika handlare, butiker och medarbetare: Christoffer Mosten, Hemköp Gärdet, Birgitta Beneväs, driftledare frukt och grönt på Ica Maxi Grafiska vägen i Mölndal, Dennis Dahlin och Frida Hamrin, Ica Supermarket i Vimmerby och Ica Supermarket i Skurup, Murat Üzel, Matrix Jordbro i Haninge, Martin och Mikael Ivarsson, Ica Kvantum MM i Skene och Ica Supermarket i Nykvarn.

Dagligvaruhandeln har varit en vinnare under coronapandemin. Nya siffror visar att omsättningen per anställd har nått nya nivåer. Här är listan med butikerna som har högsta beloppen i branschen.

Ämnen i artikeln:

HemköpIca MaxiIca KvantumIca SupermarketIca NäraTempoWillys

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvaruhandelns affärstidning Dagligvarunytt har i en stor ekonomisk granskning kartlagt de 200 butiksbolag som redovisar högst nettoomsättning per anställd och listan toppas av Ica Kvantum MM i Skene.  

Försäljningen steg med nära en halv miljon kronor till knappt 8,7 miljoner kronor enligt senaste bokslutet.

– Vi har historiskt alltid legat i toppen på era listor och det beror bland annat på att kundernas höga snittköp. Samtidigt har vi mycket goda förutsättningar i den här lokalen. Den ihop med väl sammansvetsade medarbetare skapar bra möjligheter att hålla en rationell drift, säger handlaren Mikael Ivarson till Dagligvarunytt.

Ica Supermarket i Vimmerby är tvåa på Dagligvarunytts topplista med drygt åtta miljoner kronor i nettoomsättning per medarbetare.

Frida Hamrin och Dennis Dahlin tog över i juni 2017 och har fått butikens försäljning att stiga kraftigt – från 46 miljoner till 72 miljoner kronor. 

– Vi investerade i en större förnyelse och skapade större säljyta. Därmed har vi kunnat bredda sortimentet. Inte minst utbudet av färskvaror. Vi har lika många medarbetare men har kunnat effektivisera arbetet i butiken, säger handlaren Frida Hamrin till Dagligvarunytt.

Gränshandeln har till skillnad från andra delar av dagligvaruhandeln lidit svårt under coronapandemin och boksluten som Dagligvarunytt har läst visar att butiker i närheten av Norge har tappat mycket eller i flera fall nästan all försäljning.

Hypermat i Charlottenberg är Sveriges till ytan största matbutik och har tidigare legat etta i branschen på över tio miljoner kronor i nettoomsättning per anställd men backade enligt senaste årsredovisningen till knappt 6,3 miljoner och plats 19.

– Försäljningen har legat stiltje i närmare två år men om allt skulle återgå till det normala bör vi kunna närma oss tio miljoner kronor per anställd igen. Volymerna är stora, vi har en väldig rationell drift, rätt anpassad organisation och en skräddarsydd lokal, vd säger Kaj Hänninen till Dagligvarunytt.

Här tar du del av hela 200-listan. 

Tio främsta butikerna

1. Ica Kvantum MM, Skene: 8 676
2. Ica Supermarket, Vimmerby: 8 033
3. Ica Maxi, Haninge: 7 426
4. Ica Maxi Högsbo, Göteborg: 7 418
5. Ica Kvantum Stormarknad, Luleå: 7 179
6. Ica Kvantum Kungens kurva, Huddinge: 7 063
7. Ica Maxi, Jönköping: 7 051
8. Nya Pulsen Rotebro (Matrebellerna), Sollentuna: 7 035
9. Ica Supermarket, Kävlinge: 6 974
10. Tempo Stöten, Sälen: 6 967
Fotnot: Beloppen är i tusen kronor och avser nettoomsättning per anställd. Källa: Dagligvarunytt (Bolagsverket).

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev