Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Tio kartläggningar du inte vill missa – bokslutssiffror för hundratals företag i detaljhandeln

Publicerad: 22 december 2021, 12:38

Coronapandemin har slagit hårt mot flera branscher i detaljhandeln – men många har också gynnats. Market har granskat utvecklingen för handelns kedjor och företag i ett stort antal kartläggningar under året. Här har vi samlat de tio bästa bokslutsgranskningarna med omsättning och resultat för flera hundra företag – siffror kedja för kedja och i flera fall även butik för butik.


Ämnen i artikeln:

EkonomiIntersportIcaHemköpModeSport och fritidDagligvaror

1. 200-listan: Unik kartläggning av Sveriges 200 största e-handlare

2020 var ett e-handelsår som inte liknar något annat. Pandemin utlöste en lavinartad tillväxt och det slogs en rad rekord bland delbranscherna. Det satte tydliga spår i Markets stora kartläggning av Sveriges 200 största e-handelsföretag. Omsättningen på 200-listan drog iväg avsevärt jämfört med året innan. Den genomsnittliga tillväxten under det senaste verksamhetsåret (mestadels 2020) var 25,8 procent. Motsvarande tillväxt från Markets kartläggning året innan var 14 procent.

2. Försäljningsraset för Intersport – lista butik för butik

Coronapandemin och en rekonstruktion som medförde butiksstängningar slog hårt mot Intersports försäljning. Det kunde Market visa i en kartläggning av boksluten hos samtliga kedjans butiksdrivande bolag – en kartläggning som även visade att de handlagda butikerna i kedjan klarat pandemiåret betydligt bättre än de kedjedrivna.

3. Siffrorna bakom modehandelns brutala år: Här är boksluten – bolag för bolag

Somliga höll tempo uppe. Andra haltade och föll. Men ett fåtal modeaktörer kom även i sitt livs form under pandemin. Market har sammanställt och granskat boksluten för de 40 största aktörerna i branschen – här är hela listan.

4. Boksluten avslöjar Ica Maxis extrema år – här är listan butik för butik

Stormarknaderna inom Ica Maxi hörde till de som utvecklades starkast under pandemin. Försäljningen steg med över elva procent samtidigt som lönsamheten förbättrades. Här listar vi omsättning och resultat – butik för butik.

5. Kartläggning: Så går det för Hemköps handlare – lista bolag för bolag 

Liksom Ica Maxi har Hemköps handlarägda butiker ett framgångsrikt år bakom sig. Tillsammans med systertidningen Dagligvarunytt har Market kartlagt utvecklingen för butikerna. Här är listan bolag för bolag – plus rankning av vi de lönsammaste butikerna, snabbväxarna och de som tappar mest försäljning.

6. Kartläggning: Landets lyxigaste butiker – därför klarade de pandemin bättre än branschen

Market har kartlagt lyxbutikerna i Stockholms mest exklusiva shoppingområde – den så kallade ”Gyllene Triangeln” mellan Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan och Norrmalmstorg. Trots pandemin saknades inte konsumtionsvilja hos dem som har råd att sätta guldkant på tillvaron. Ladda ner listan med omsättning och resultat bolag för bolag.

7. Kraftig tillväxt – men inte för alla: Här är skönhetshandelns vinnare och förlorare

De största bolagen i skönhetshandeln ökade sin sammanlagda försäljning rejält förra året. Det visar Markets kartläggning av 14 aktörer i branschen. Här kan du läsa om utvecklingen bolag för bolag, vilka kategorier som rasade och vilka som rusade, bolagens egen analys av marknaden och expertens prognos.

8. Hundåret gav ett jättelyft – så snabbt växte zoohandeln

I tider av social distansering och hemmajobb har betydelsen av fyrbenta eller bevingade vänner ökat för många människor. Och att husdjuren fått ta del av en större del av hushållens konsumtion under pandemin syns tydligt i husdjurskedjornas bokslut. Market har granskat siffrorna för branschens största aktörer.

9. Lista bolag för bolag – så växer den stekheta outdoorhandeln: ”Otrolig injektion”

Friluftsliv och outdoorkläder har blivit stekhett under pandemin. Markets kartläggning av de största renodlade aktörerna visar att tillväxten drog iväg med över 30 procent under det senaste verksamhetsåret.

10. Kartläggning: Försäljningen rusar för pantbankerna – lista bolag för bolag

Kunderna strömmar till pantbankerna – förra året steg de största aktörernas omsättning med hela 29 procent. Market har tittat närmare på den mycket lönsamma nischen och listar utvecklingen för branschen 22 största aktörer.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev