Fredrik Andersson, vd på 4 Potentials har kartlagt talangernas favoritföretag. Johan Karlssons Dustin och Annika Holm Sundströms Rusta (infällda) utmärker sig båda på listan – på olika sätt.
Foto: Getty, pressbild och Peter Holgersson
Stor undersökning – 6 000 talanger: Här är våra favoritföretag i handeln
Konkurrensen om de vassaste talangerna är knivskarp. Market kan i samarbete med 4 Potentials visa vilka företag i detaljhandeln som är hetast – bland talangerna.
Läs om:
✓ Lista med talangernas betyg på 22 detaljhandelsföretag.
✓ Modehandlaren som attraherar flest talanger – men lyckas inte behålla dem.
✓ Lågpriskedjan som är vassast på att behålla talanger.
✓ Så står sig retailföretagen mot andra branscher.
✓ Hur du får talangerna att stanna.
Annika Wilhelmson
E-handelsjätten Dustin är talangernas favorit bland detaljhandelsföretagen. Det visar talang- och rekryteringsbolaget 4 Potentials årliga sammanställning. Bland samtliga branscher landar Dustin på en sjätteplats. Enligt den nytillträdde vd:n Johan Karlsson beror framgången på att bolaget erbjuder stora möjligheter till utveckling och nya utmaningar – både lokalt och internationellt.
LÄS OCKSÅ: Talanglistan 2023: Femtio stjärnor som tar handeln in i framtiden
– Vi har många kollegor som både växt i sina roller och som har lämnat Dustin för att sedan komma tillbaka. Möjligheten till utveckling, att växa med företaget kombinerat med en kultur som bygger på vår kärnvärdering ”Win as a team” tror jag är nyckeln.
Företaget, som är Sveriges näst största e-handelsbolag, sticker framför allt ut när det gäller att rekrytera och behålla talanger – men placerar sig sämre vad gäller att attrahera dem.
– Jag tror att det handlar om att många inte vet vilka möjligheter som finns inom Dustin, vi har växt och utvecklats mycket som bolag de senaste åren då vi gått från att vara nordiska till att nu vara ett av de ledande i både Norden och Benelux (Belgien, Nederländerna och Luxemburg, reds anm).
Johan Karlsson är vd och koncernchef på Dustin sedan den 3 april 2023. Han kommer närmast från rollen som CFO på samma bolag som han haft sedan 2009. Foto: Pressbild
Johan Karlsson är vd och koncernchef på Dustin sedan den 3 april 2023. Han kommer närmast från rollen som CFO på samma bolag som han haft sedan 2009.
Foto: Pressbild
Enligt Fredrik Andersson, vd på 4 Potentials, är förtjänsten till stor del den avgående vd:n Thomas Ekmans, som i höst tar över på Axel Johnson.
– Thomas Ekman är nog den vassaste vd:n i Sverige på talangfrågan. Han har verkligen förstått vad det här med talanger går ut på och är engagerad i frågan på ett praktiskt sätt. Han kommer göra underverk på Axel Johnson.
LÄS OCKSÅ: Stor lista – de får bäst betyg för kundmötet: ”Resultaten gör oss nyfikna”
Enligt Johan Karlsson är ambitionen att fortsätta på samma linje.
– Dustins utveckling bygger på våra medarbetares utveckling så att ge möjlighet att utvecklas och växa kommer att fortsätta vara otroligt viktigt för mig.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
H&M sticker ut som den mest attraktiva arbetsplatsen inom samtliga branscher. Men desto sämre är modejätten på att behålla talangerna – där når den endast plats 95 av 300 företag. Enligt Fredrik Andersson är en dålig placering i kategorin ett tecken på att ett företag vuxit för snabbt. Men, säger han, H&M har inte tappat ytterligare sedan undersökningen genomfördes i januari trots att jätten varit i blåsväder med hyvlad arbetstid och personal som fått söka om sina tjänster.
– Min bedömning är att H&M gjorde adekvata förändringar – och nu är på spåret igen mot en ljus framtid. Det är intressant att se att talangerna inte lämnat trots stormen. H&M har gjort ett gediget arbete med att bygga upp sin attraktionskraft under många år.
Även Ikea anses vara en attraktiv arbetsplats med en fjärdeplacering bland samtliga branscher. Trots det når möbeljätten bara plats 107 i förmågan att rekrytera. Fredrik Andersson säger att det till viss del beror på att många av tjänsterna inte ligger i Stockholm – 58 procent av hans talanger vill jobba i huvudstaden. En annan anledning kan vara att talanger ofta får större utrymme att påverka i mindre bolag.
Fredrik Andersson, grundare och vd på talangnätverket 4potentials. Foto: Pressbild
Fredrik Andersson, grundare och vd på talangnätverket 4potentials.
Foto: Pressbild
– Det är också så enkelt att andra företag är vassare på att rekrytera. Även om du är en supertalang får du ibland söka tjänsten på Ikeas hemsida samtidigt som ofta du blir uppringd av andra företag, säger Fredrik Andersson och fortsätter:
– Ikea grundades av en supertalang, ibland tror jag att företagen glömmer det. Som rekryterare måste man vara aktiv och handplocka om man vill ha de bästa.
Enligt Fredrik Andersson förändrades spelreglerna för talangmarknaden när covid-19 spreds över världen. De företag som lyckades ställa om snabbt gick vinnande ur pandemin. Det gjorde Dustin och Kicks, som därmed klättrat i indexet två år i rad.
Han har också sett att förmågan att rekrytera talanger leder till högre lönsamhet och att förmågan att behålla kompetens till ökad omsättning.
– Att tappa kompetens är inte bra men det tar ofta ett år innan man ser resultatet. De noterade bolag som klättrar på talanglistan brukar också stiga på börsen följande år, säger Fredrik Andersson.
Medan techjättar är bäst på att attrahera it-kompetens är detaljhandelsföretag som Ikea och Lantmännen mycket attraktiva för HR-personal.
– Dagligvaruhandeln- och detaljhandeln är relevant för talangerna – men egentligen borde man ligga allra högst upp. Branschen har varit för dålig på att behålla kompetens, säger Fredrik Andersson.
Men det finns undantag. Rusta som totalt bara placerar sig på plats 102 – och har en attraktionskraft som närmar sig botten av de 300 företagen – når fjärdeplatsen i kategorin.
Annika Holm Sundström är HR-chef på Rusta. ”Ska man jobba inom detaljhandel och lågpris finns det ingen bättre arbetsplats än Rusta”, säger hon apropå att kedjan är duktig på att behålla talanger. Foto: Peter Holgersson
Annika Holm Sundström är HR-chef på Rusta. ”Ska man jobba inom detaljhandel och lågpris finns det ingen bättre arbetsplats än Rusta”, säger hon apropå att kedjan är duktig på att behålla talanger.
Foto: Peter Holgersson
HR-chefen Annika Holm Sundström hänvisar framgången till att Rusta har en stark företagskultur.
– Rusta är ett företag startat av två entreprenörer och vi präglas fortfarande av det. Med en tydlig vision, hårt arbete, sunt förnuft och en positiv attityd är det många som tidigt får stort ansvar och som sedan fortsätter att växa tillsammans med bolaget.
Hur ser du på att Rustas attraktionskraft på talanger är så mycket lägre?
– Vi vill självklart vara ett attraktivt alternativ för talangmarknaden men ska jag spekulera finns det nog branscher som generellt sett lockar fler än detaljhandel och lågpris. Vill man däremot vara med och utveckla den delen av arbetsmarknaden finns det ingen annan arbetsplats som är bättre än vår.
Vad är en talang?
”Det är fascinerande med talanger, när det stormar kring ett företag tänker de: 'vad intressant, då kan jag göra skillnad'. Talanger är människor som – i rätt miljö – blomstrar och inte bara påverkar resultaträkningen utan även hela koncernens balansräkning, arbetsplatsens Zlatan.”
Enligt Fredrik Andersson är en talang en person som har driv i benen, ledarskap i armarna, som snabbt förstår vad du pratar om och som har egenskaper som företaget och dess medarbetare uppskattar och ”blir kär i”. Han beskriver det med de fyra potentialen som bildar talangnätverkets namn: Powerfueling, pioneering, proficient, passionating.
LÄS OCKSÅ: Talanglistan 2023: Femtio stjärnor som tar handeln in i framtiden