måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Nya siffror – så slog restriktionerna mot Köpcentrumsverige

Publicerad: 5 oktober 2021, 08:26

Foto: Bengt Andersson

Omsättningen i köpcentrum och handelsområden minskade under 2020. Det visar en kartläggning från HUI. Extra tungt var det för köpcentrum.

Ämnen i artikeln:

HUI

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Den totala omsättningen i Sveriges köpcentrum och handelsområden minskade med 5,9 procent under året.

Det framgår av en uppdaterad version av Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), som kartlägger Sveriges köpcentrum och handelsområden, från HUI.

Enligt kartläggningen finns det stora variationer köpcentrumen emellan. Vissa handelsplatser har haft en bra omsättningsutveckling trots den totalt sett negativa utvecklingen.

Handelsområdenas omsättning till och med ökade under 2020 med 0,1 procent. Utbudet domineras generellt av dagligvaruhandel respektive hem- och fritidshandel som har visat tillväxt under pandemin.

– Handelsområdena var bättre rustade för pandemin på grund av biltillgängligheten och bättre möjligheter till fysisk distansering. Många handelsområden har trots det påverkats negativt av maxtak på butiksbesökare samt en omfördelning till e-handelskanalen, säger Monica Bruvik, senior retail analyst på HUI Research.

Köpcentrum drabbades hårdare av restriktionerna, särskilt under andra halvåret 2020. Omsättningen minskade totalt med 11,6 procent under året. 

Citygallerior och regionala köpcentrum domineras ofta av mode och har därför sett stora minskningar.

Externcentrum som ligger i mer biltillgängliga lägen och har en hyresgästmix med mer hem och fritid och dagligvaror har klarat sig något bättre.

Allra hårdast drabbades gränshandelscentrum med en omsättningsminskning på totalt 52 procent.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev