torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Nya Cityindex avslöjar stadskärnans enda vinnarbransch under pandemin

Publicerad: 29 september 2021, 06:05

Foto: Lars Welin

Omsättningen i de svenska stadskärnorna minskade kraftigt under 2020 jämfört med 2019. Det visar årets Cityindex. Värst var det för storstäderna medan mindre städer klarade sig bäst. Den enda branschen med positiv omsättningsutveckling i stadskärnorna var dagligvaruhandeln.

Ämnen i artikeln:

HUIFastighetsägare

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS MER: Listor: Här slog pandemin hårdast – så ska handeln kämpa sig tillbaka

2020 var ett tufft år för alla branscher i stadskärnorna, och den totala omsättningen av de kartlagda verksamheterna minskade med 17 procent jämfört med 2019.

Detta enligt Cityindex som jämför den kommersiella utvecklingen i Sveriges 107 stadskärnor. 

Dagligvaruhandeln står ut som den enda branschen med en positiv utveckling. Hemarbete och restriktioner gjorde att mode, restauranger och kommersiell service såg kraftigt minskad omsättning. Hotell minskade sin omsättning med ungefär hälften.

– Ökad dagligvaruhandel har gjort att de mindre städerna klarat sig bättre, medan effekterna av hotell- och restaurangbranschens omsättningstapp slår hårt mot de större städerna, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research.

Stadskärnans storlek har betydelse. Storstäderna stod för över 70 procent av tappet och en förklaring är deras större utbud av hotell, restaurang och besöksnäring samt kontorsarbetsplatser.

Besöksflödesdata visar å andra sidan att storstädernas stadskärnor har haft snabbast återgång.

- Vi längtar alltid tillbaka till staden. Under pandemiåret följde vi myndigheternas rekommendationer att stanna hemma, men när restriktionerna nu har lättat har vi kommit tillbaka till staden. Det visar på stadskärnans viktiga roll som mötesplats, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.

Cityindex beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 107 stadskärnor det senaste året. Rapporten är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev