lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Lönelistor, influencersuccéer och sanningen om hållbarhet – missa inte våra mest lästa premium-artiklar

Publicerad: 4 januari 2022, 13:04

Vd:ar, sälj- och marknadschefer, men även influencers drar in stora summor via sina detaljhandelsbolag, visar Markets granskningar. Intresset för framgångsrika personer och företag är stort, liksom fascinationen för dem som sliter hårt i tider av motgång. Här har vi samlat det senaste halvårets tio mest lästa premium-artiklar på Market.se.

Ämnen i artikeln:

Black FridayIntersportLönerE-handelMiljöInfluencersMode

1. Stora lönelistan 2021: Så mycket tjänar detaljhandelns vd:ar

Det första coronaårets medvind i dagligvaruhandeln speglar sig i topplistan över de högst betalda detaljhandelstopparna – samtliga på topp tre återfinns i den matnyttiga delbranschen. Men mångfaldige ettan på topplistan blev i fjol akterseglad av en konkurrent. Här är hela listan med inkomstuppgifter för 80 vd:ar från de största aktörerna i branschen.

2. Kartläggning: Så mycket tjänar handelns marknadschefer – här är hela listan 

Marknadscheferna hos de största detaljhandelsbolagen har en genomsnittlig inkomst av tjänst på strax under 1,5 miljoner kronor. Men kontrasterna är stora – från superlönen på fem miljoner kronor till strax under 500 000 i botten. Här är hela listan med löner för 50 marknadschefer hos detaljhandelns största aktörer.

3. Nya grepp, kampanjer och utspel – här är handelsjättarnas planer för Black Friday

Shoppinghögtiden Black Friday genomfördes i fjol helt utan restriktioner. Market undersökte hur tio av branschens största aktörer satsade på Black Friday – och optimismen var stor. Det utlovades storsatsningar, skarpa kampanjer och oslagbara erbjudanden. Den fysiska handeln spåddes bli intensivare än året före, men många handlare förberedde sig för fortsatt högtryck online.

4. Unik kartläggning: Sveriges 200 största e-handlare 2021 – ladda ner hela listan här

2020 var ett e-handelsår som inte liknar något annat. Pandemin utlöste en lavinartad tillväxt och det slogs en rad rekord bland delbranscherna. Det satte tydliga spår i Markets stora kartläggning av Sveriges 200 största e-handelsföretag. Omsättningen på 200-listan drog iväg avsevärt jämfört med året innan. Den genomsnittliga tillväxten under det senaste verksamhetsåret (mestadels 2020) var 25,8 procent. Motsvarande tillväxt från Markets kartläggning året innan var 14 procent.

5. Siffrorna visar försäljningsraset för Intersport – lista butik för butik

Coronapandemin och en rekonstruktion som medförde butiksstängningar slog mot Intersports försäljning under förra året. Här är siffrorna som visar utvecklingen i kedjans butiker under 2020.

6. Hållbarhet, vem bryr sig? – Unik studie visar kundernas verkliga drivkrafter

Hållbarhet betyder väldigt lite när konsumenten tar sina köpbeslut. Det visar mätningar från Xtreme Insight. ”Om konsumenten tog hållbarhet på fullt allvar skulle kedjor som Dollarstore inte ha någon marknad”, säger retailkonsulten Magnus Ohlsson. Här kan vi visa alla faktorer som avgör kundens köpbeslut – bransch för bransch.

7. Lista: Här är Sveriges lönsammaste e-handlare

E-handelns kraftiga tillväxt under de senaste åren har satt en hel del spår i form av låg eller obefintlig lönsamhet. För många aktörer har det varit en del av strategin att köpa trafik och tillväxt och därmed gå med en kalkylerad förlust. Andra har haft en skalbar och kostnadseffektiv modell där lönsamheten har följt med från start. Oavsett filosofi har lönsamheten ökat under pandemiåret 2020.

8. Lista bolag för bolag: Så går det för influerarnas näthandelssatsningar

De dyker upp i mängder av kampanjer och reklamer för att marknadsföra andras produkter. Men nu har ett flertal influerare även insett fördelarna med att använda sina kanaler till att bedriva egen försäljning. Här är influerar-elitens e-handelsbolag.

9. Lista: Här är handelns bäst betalda försäljningschefer

Handelns högst betalda försäljningschefer är som regel män, men branschmässigt är spridningen stor. Toppar listan gör chefen på en lågpriskedja som uppnått ”exceptionellt bra resultat” under 2020 och som belönades med ett stort bonusutfall. Här listar vi lönerna för 50 försäljningschefer i detaljhandelns största bolag.

10. Siffrorna bakom modehandelns brutala år: Här är boksluten – bolag för bolag

Market har kartlagt de 40 största modeaktörerna med försäljning till konsument i egna butiker och e-handel i Sverige. Genomgången visar att omsättningen totalt minskade med 8,6 procent under pandemiåret 2020. Utvecklingen skilde sig kraftigt mellan e-handlare och traditionella aktörer, det vill säga bolag med sin kärnaffär i den fysiska handeln.

LÄS MER: Tio kartläggningar du inte vill missa – bokslutssiffror för hundratals företag i detaljhandeln 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev