Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Lista: Dagligvaruhandelns gaseller – här är butikerna som växer snabbast

Publicerad: 14 december 2021, 14:23

Ica Nära Grönhögen på Öland, med handlaren Tomas Arvidsson, följt av Ica Nära Nyckelby på Ekerö med handlarna Douglas och Karin Iveroth, toppar listan när Dagligvarunytt granskar dagligvaruhandelns snabbväxare.

Mindre butiker dominerar och pandemieffekten är tydlig – det är två tydliga slutsatser när Dagligvarunytt listar de snabbast växande butiksbolagen i dagligvaruhandeln. Här är de fem gasell-butikerna som toppar listan.


Dagligvaruhandelns affärstidning Dagligvarunytt, har i en unik kartläggning granskat butiksbolagen som lyft sin försäljning mest under det senaste räkenskapsåret. Och många redovisar extrema ökningstal.

Ica Nära Grönhögen är etta med en försäljningsökning på 58,3 procent.

– Vintern brukar vara lugn för oss och normalt växlar allt upp lagom till påsken men vi hade sommargäster här i drygt ett och ett halvt år, säger Tomas Arvidsson till Dagligvarunytt om rekordsiffran som tog butiken till topplatsen i kartläggningen.

Coronapandemin är inte oväntat enskilt främsta förklaringen till att Ica Nära Grönhögen på södra Öland redovisar hetast siffror i branschen.

Lyftet berodde även på att Ica Nära Södra Möckleby – knappt en mil norrut på riksväg 136 – tvingades i konkurs för två år sedan.

Topp fem: Dagligvarubutikerna som växer snabbast

Butik, ort/kommun: Tillväxt / Nettoomsättning (tkr)

Ica Nära Grönhögen, Öland: 58,3% / 17684

Ica Nära Nyckelby, Ekerö: 56,2% / 26295

Ica Supermarket Smedby, Norrköping: 49,1% / 87296

Ica Supermarket Telefonplan, Stockholm: 45,5% / 82485

Handlar´n Svartsö, Värmdö: 42,4% / 11148

 

Fotnot: Kartläggningen visar butiksbolag (SNI-kod 47111 eller 47112) med en nettoomsättning på minst tio miljoner kronor som växte mest i procent 2020/2021, har minst tre årsredovisningar, ett positivt rörelseresultat alla år och identisk bokslutsperiod.

Källor: Årsredovisningarna.

Research och sammanställning: Thomas Ohlén

Ica Nära Nyckelby på Ekerö strax utanför Stockholm är tvåa på 100-listan med en försäljningsökning på 56,2 procent.

Avståndet upp till Ica Nära Grönhögen är alltså bara 2,1 procentenheter.

– Jag visste att det var jämnt mellan oss men vi är självklart jättenöjda med siffrorna, säger handlaren Douglas Iveroth som tillsammans med sin syster Karin tog över rörelsen 1 januari 2019 och nu är femte generationens handlare på den lantliga ön.

Omsättningen tog fart när pandemin blev verklighet i mars i fjol och många flyttade ut till sina ombyggda fritidshus för att jobba på distans.

Men de unga handlarna har samtidigt utvecklat butiken där Suzanne ”Ica-Stina” Reuter för övrigt är stamkund sedan länge.

– Jag och min syster förlängde öppettiderna, fräschade upp invändigt och flyttade bland annat fram frukt och grönt.

LÄS MER PÅ DAGLIGVARUNYTT.SE: 100 snabbväxare – här är hela listan över butikerna som ökar försäljningen mest 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev