söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Ica stekhett på 100-listan – men här är butiken som kan bli ny etta i dagligvaruhandeln

Publicerad: 24 november 2022, 12:57

Ica-butiker dominerar 2022 års lista över 100 största butikerna i dagligvaruhandeln. Ica Maxi tappar dock och flera stormarknader puttas ut från topplistan. Foto: Tom Fägrell

Ica Maxi dominerar listan över största matbutikerna. Här är bolagen som omsätter mest pengar i Sverige. Men det ser ut att bli tronskifte i år – eller nästa år.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca Kvantum

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvaruhandelns affärstidning Dagligvarunytt listar i en omfattande granskning de 100 omsättningsmässigt största butiksbolagen i branschen och listan domineras av Ica-butiker från Trelleborg i söder till Luleå i norr. 

Två av tre på 100-listan tillhör Ica Maxi.

– Formatkravet innebär att Ica Maxi har en kravbild på bland annat storleken på marknaden de finns representerade på och det borgar i sig för hög omsättning, säger HUI:s analytiker Per Andersson till Dagligvarunytt.

Ica Maxi i Haninge söder om Stockholm blev Sveriges största dagligvarubutik 2020 och behöll den positionen 2021 – trots ett mindre coronabakslag.

Omsättningen för Ica Maxi i Haninge låg för andra året i rad på drygt en miljard kronor (netto).

Jättebutiken i Haninge riskerar dock att tappa förstaplatsen eftersom norska hushåll återigen strömmar över gränsen till svenska butiker i framför allt Bohuslän och Värmland.

Nordby Supermarket utanför Strömstad var etta i Sverige innan coronapandemin slog till i början av 2020 och ser ut att komma upp i en miljard kronor i år.

– Vi har en otrolig fart och augusti, september och oktober har varit de bästa månaderna någonsin här, säger Göran Lundgren till Dagligvarunytt om det starka kundtrycket efter att matpriserna har stigit kraftigt i Norge i slutet av sommaren och prisgapet mellan länderna vidgats ytterligare.

Axfood, Bergendahls och Coop offentliggör inga siffror för butiker inom Willys, City Gross respektive Stora Coop.

Sveriges fem största dagligvarubutiker

■ Ica Maxi, Haninge: 1 001 897.
■ Ica Maxi Hälla, Västerås: 810 471.
■ Ica Maxi, Jönköping: 805 360.
■ Ica Maxi, Nacka: 761 543.
■ Ica Maxi, Linköping: 760 339.
Källa: Dagligvarunytt (årsredovisningarna).

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev