Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Butikschefers arbete likställs med bussförares – ny indelning av yrken ska synliggöra lönegap

Publicerad: 18 februari 2022, 12:11

Kan en butikschefs yrke bedömas som likvärdigt med en bussförares? Kanske det resonerar Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport som syftar till att synliggöra nedvärderingen av kvinnodominerade yrken.

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


I en ny rapport har Jämställdhetsmyndigheten använt sig av Lönelotsarnas klassificering av yrken i olika grupper utifrån faktorer som kunskap och färdighet, ansvar, ansträngning och arbetsförhållanden.

– Genom att dela in yrken i grupper med likvärdiga kvalifikationskrav kan vi jämföra kvinnodominerade yrken med övriga yrken i samma grupp. Det här är användbart när vi tittar på löneskillnaderna på nationell nivå, säger Sara Andersson, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Analysen visar att kvinnodominerade yrken i genomsnitt har lägre lön än andra likvärdiga yrken.

Totalt har 428 yrken delats upp i 13 grupper utifrån kriterier som kunskaper och färdigheter, ansvar, ansvar och arbetsförhållanden.

Uppdelningen innebär bland annat att butikschefers arbete likställs med bussförares och butikschefer med specialistläkare medan marknadschefer hamnar i samma grupp som specialistläkare.

Vilka andra likställs ditt yrke med? Kolla in hela listan här.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev