fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

20 kartläggningar du inte vill missa – bokslutssiffror för hundratals företag i detaljhandeln

Publicerad: 22 december 2021, 12:38

Market granskar löpande utvecklingen för handelns kedjor och företag i våra kartläggningar. Här har vi samlat de tjugo bästa bokslutsgranskningarna med omsättning och resultat för flera hundra företag – siffror kedja för kedja och i flera fall även butik för butik.

Ämnen i artikeln:

IntersportIcaHemköpEkonomiModeSport och fritidDagligvaror

1. Stor kartläggning – siffrorna som visar raset för Rizzo 

Pandemiåren har varit blodröda för Rizzo med stora förluster samtidigt som försäljningen har slaktats. Kan de vända utvecklingen? Market har kartlagt Rizzos skakiga resa de senaste 25 åren.

 

2. Så går det för Mio-butikerna – ladda ner hela listan här 

Pandemin gav Mio en skjuts – i genomsnitt ökade butikernas försäljning med nio procent under senaste räkenskapsåret. Även för de egenägda butikerna i bolaget Mio Försäljning AB uppgick tillväxten till nio procent. Market har kartlagt utvecklingen i de enskilda bolagen från 2010/2011 till i dag.

 

3. Så går det för möbelhandelns 30 största – nyckeltal bolag för bolag 

Hemestrande och hemmajobb har tveklöst givit näring åt heminredningshandeln under pandemiåren. Market har kartlagt branschens 30 största aktörer och de tre samverkande faktorerna bakom branschens lyft.

 

4. Siffrorna som visar jättarnas dominans – trycker undan småbutikerna 

Ica Maxi och Ica Supermarket var jämnstora fram till och med 2016 men sedan dess har stormarknaderna dragit ifrån och i dag svarar de för klart största delen av Ica-butikernas försäljning. Samma trend syns hos Axfood där Willys drar ifrån Hemköp. Följ utvecklingen år för år och läs om ledningarnas syn på förändrade balansen.

 

5. Så gick det för handelns börsbolag 2021 – bokslut, aktiekurser och avgörande händelser 

Under inledningen av 2021 präglades detaljhandeln av optimism och hopp om att vi skulle kunna lämna pandemin bakom oss. Men optimismen mötte upprepade bakslag under året i samband med att nya smittvågor bröt ut. När 2021 summeras står det klart att det blev ett svängigt år för många i branschen. Market har kartlagt hur det gick för 34 börsnoterade detaljhandelsbolag under fjolåret.

 

6. Så gick det för Media Markt – här är alla bokslut varuhus för varuhus 

För sista gången redovisar Media Markt utvecklingen för de 28 varuhusbolagen samt e-handeln. Market har sammanställt boksluten som precis har inkommit till Bolagsverket. Ta del av rörelseresultatet, nettoresultat och ansamlat resultat för varje bolag och den sammanlagda försäljnings- och resultatutvecklingen.

 

7. Tuff start för många nynoterade handlare – här är börsens vinnare och förlorare 

Under fjolårets urstarka börsår noterades 111 nya bolag på Stockholmsbörsen. 2022 har börsklimatet varit tuffare och många av detaljhandelns nynoteringar fick en utmanande inledning på börsresan. Market har kartlagt 14 detaljhandelsbolag som noterades under förra året.

 

8. Kartläggning: Efter tunga åren – nu hägrar revanschen för sängspecialisterna 

Under de senaste åren har flera aktörer i sängbranschen tampats med nedskärningar i butiksnätet och lönsamhetsproblem. Nu skyltar sängspecialisterna om sina koncept och etablerar nya butiker.  Här kan du läsa om försäljningsutveckling och lönsamhet hos de tre största kedjorna och hur marknaden förändrades när möbeljättarna fick upp intresset för sängar.

 

9. De säljer mest och tjänar bäst i hemelektronikhandeln – innan storaffärerna 

Först meddelade Elon och Electra att de slår sig samman. Kort därefter kom beskedet att Netonnet och Komplett göra samma sak. Market har kikat närmare på hemelektronikhandelns storaffärer och listat försäljningsutvecklingen för nio stora aktörer.

 

10. Tronskifte i bygghandeln – efter extrema tillväxtåret 

Omsättningen i byggmaterialhandeln rusade under pandemin. Men alla aktörer lyckades inte fånga momentum – samtidigt som ett tronskifte ägt rum i toppen. Det visar Markets kartläggning av boksluten för bygghandelns största aktörer. 

 

11. 200-listan: Unik kartläggning av Sveriges 200 största e-handlare

2020 var ett e-handelsår som inte liknar något annat. Pandemin utlöste en lavinartad tillväxt och det slogs en rad rekord bland delbranscherna. Det satte tydliga spår i Markets stora kartläggning av Sveriges 200 största e-handelsföretag. Omsättningen på 200-listan drog iväg avsevärt jämfört med året innan. Den genomsnittliga tillväxten under det senaste verksamhetsåret (mestadels 2020) var 25,8 procent. Motsvarande tillväxt från Markets kartläggning året innan var 14 procent.

 

12. Försäljningsraset för Intersport – lista butik för butik

Coronapandemin och en rekonstruktion som medförde butiksstängningar slog hårt mot Intersports försäljning. Det kunde Market visa i en kartläggning av boksluten hos samtliga kedjans butiksdrivande bolag – en kartläggning som även visade att de handlagda butikerna i kedjan klarat pandemiåret betydligt bättre än de kedjedrivna. 

 

13. Siffrorna bakom modehandelns brutala år: Här är boksluten – bolag för bolag

Somliga höll tempo uppe. Andra haltade och föll. Men ett fåtal modeaktörer kom även i sitt livs form under pandemin. Market har sammanställt och granskat boksluten för de 40 största aktörerna i branschen – här är hela listan. 

 

14. Boksluten avslöjar Ica Maxis extrema år – här är listan butik för butik

Stormarknaderna inom Ica Maxi hörde till de som utvecklades starkast under pandemin. Försäljningen steg med över elva procent samtidigt som lönsamheten förbättrades. Här listar vi omsättning och resultat – butik för butik.

 

15. Kartläggning: Så går det för Hemköps handlare – lista bolag för bolag 

Liksom Ica Maxi har Hemköps handlarägda butiker ett framgångsrikt år bakom sig. Tillsammans med systertidningen Dagligvarunytt har Market kartlagt utvecklingen för butikerna. Här är listan bolag för bolag – plus rankning av vi de lönsammaste butikerna, snabbväxarna och de som tappar mest försäljning. 

 

16. Kartläggning: Landets lyxigaste butiker – därför klarade de pandemin bättre än branschen

Market har kartlagt lyxbutikerna i Stockholms mest exklusiva shoppingområde – den så kallade ”Gyllene Triangeln” mellan Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan och Norrmalmstorg. Trots pandemin saknades inte konsumtionsvilja hos dem som har råd att sätta guldkant på tillvaron. Ladda ner listan med omsättning och resultat bolag för bolag.

 

17. Kraftig tillväxt – men inte för alla: Här är skönhetshandelns vinnare och förlorare

De största bolagen i skönhetshandeln ökade sin sammanlagda försäljning rejält förra året. Det visar Markets kartläggning av 14 aktörer i branschen. Här kan du läsa om utvecklingen bolag för bolag, vilka kategorier som rasade och vilka som rusade, bolagens egen analys av marknaden och expertens prognos.

 

18. Hundåret gav ett jättelyft – så snabbt växte zoohandeln

I tider av social distansering och hemmajobb har betydelsen av fyrbenta eller bevingade vänner ökat för många människor. Och att husdjuren fått ta del av en större del av hushållens konsumtion under pandemin syns tydligt i husdjurskedjornas bokslut. Market har granskat siffrorna för branschens största aktörer.

 

19. Lista bolag för bolag – så växer den stekheta outdoorhandeln: ”Otrolig injektion”

Friluftsliv och outdoorkläder har blivit stekhett under pandemin. Markets kartläggning av de största renodlade aktörerna visar att tillväxten drog iväg med över 30 procent under det senaste verksamhetsåret.

 

20. Kartläggning: Försäljningen rusar för pantbankerna – lista bolag för bolag

Kunderna strömmar till pantbankerna – förra året steg de största aktörernas omsättning med hela 29 procent. Market har tittat närmare på den mycket lönsamma nischen och listar utvecklingen för branschen 22 största aktörer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev