Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelns mäktigaste

Markets jury om Handelns Mäktigaste-listan 2022: ”Fångar tidsandan”

Publicerad: 13 juni 2022, 11:51

Juryn, som tillsammans med läsarna, utser Handelns Mäktigaste: Julia Forsberg, reporter, Market, Thomas Ohlén, ekonomireporter, Dagligvarunytt, Fredrik Svedjetun, chefredaktör Market och Dagligvarunytt, Ellen Larsson, reporter, Dagligvarunytt, Mikael Sydner, reporter, Market och Andreas Dyrberg Skog, redaktör, Market Insights.

”En av de stora höjdpunkterna.” ”Revolutionerande i flera aspekter.” ”Visar hur snabbt kartan kan kastas om.” Här ger medlemmarna i juryn sina tankar om listan över Handelns Mäktigaste 2022. ”Nummer ett på listan representerar den nya era som handeln är på väg in i”, säger Markets chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Ämnen i artikeln:

Revolution Race

MS


LÄS MER: Hela listan – här är de 100 mäktigaste i handeln 

Andreas Dyrberg Skog, redaktör, Market Insights:
”Handelns Mäktigaste är en av de stora höjdpunkterna under året. Arbetet med listan, det stora engagemanget från läsarna och de glada reaktionerna efter publicering ger en kick som varar länge. För mig är det viktigt att listan är levande och förändras i takt med detaljhandelns och omvärldens utveckling. Storlek och formell makt är parametrar att ta hänsyn till, men behöver inte vara avgörande. Ur det perspektivet tycker jag att vi och läsarna har röstat fram en spännande lista – och vinnare – som verkligen känns superaktuell 2022.”

Ellen Larsson, reporter, Dagligvarunytt:
”Aldrig tidigare har en kvinna både grundat och fortsatt som vd för ett bolag vid en notering på Stockholmsbörsens huvudlista. Det gör Pernilla Nyrenstens och bolagets resa revolutionerande i flera aspekter och kan ge ringar på vattnet i en mansdominerad börs- och handelsvärld. Att Nyrensten blir den som spränger mansdominansen på förstaplatsen på denna lista kan också inspirera fler att ta steget från butiksgolv till ledande positioner.”

Julia Forsberg, reporter, Market:
”Det har hänt otroligt mycket i branschen sedan senast vi utsåg Handelns Mäktigaste, vilket också avspeglar sig i årets lista. Årets vinnare var inte ens med på listan 2019, men i år var det ganska självklart att hon skulle klättra direkt upp i toppen. Det visar hur snabbt kartan kan kastas om i den här branschen.”

Thomas Ohlén, ekonomireporter, Dagligvarunytt:
”Revolution Race var stekhett när Market och Dagligvarunytt för tre år sedan kartlade kandidater till kategorin Årets tillväxtföretag på handelsgalan Retail Awards. Det blev ingen seger – då. Nu kom i stället en mer meriterande triumf för bolagets medgrundare Pernilla Nyrensten. Per Strömberg på Ica Gruppen och Klas Balkow på Axfood är utan tvivel extremt mäktiga eftersom de leder två av de största detaljisterna men senaste året har Pernilla Nyrensten i högre grad förändrat och utvecklat branschen.”

Fredrik Svedjetun, chefredaktör Market och Dagligvarunytt:
”Det här är första gången jag jobbar med Handelns Mäktigaste. En av listans styrkor är att den fångar tidsandan. Flera trender och företeelser kopplade till handelns omvandling finns med – som robotlagret, ”last mile”-explosionen och ”direkt till konsument”-vågen. Och nummer ett på listan – Revolution Races Pernilla Nyrensten – är inte bara en briljant företagsledare, hon representerar också den nya era som handeln är på väg in i.”

Mikael Sydner, reporter, Market:
”Efter pandemin kändes årets lista som den mest intressanta vi någonsin sammanställt. Hela 41 nykomlingar sedan 2019 visar hur omtumlande handeln har varit de senaste åren – inte bara med vd-byten utan med nya personer och företeelser som har haft betydande impact när drastiskt förändrade konsumentvanor har ritat om stora delar av landskapet. Valet av ettan var relativt enkelt. Pernilla Nyrenstens och maken Niclas skapelse Revolution Race är en stark symbol för hur en tydlig affärsidé förpackad i en digital affärsmodell med hög social närvaro kan slå igenom brett och djupt.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev