Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelns mäktigaste

Lena Herder klättrar uppåt på maktlistan: ”Vi har varit mer offensiva än tidigare”

Publicerad: 20 juni 2022, 12:58

Lena Herder, Sverigechef för Ikea.

Foto: Emil Langvad

Lena Herder, som är Sverigechef på Ikea utsågs nyligen till en av de mäktigaste personerna i handeln. Sin maktposition vill hon använda för att påverka branschen i en mer cirkulär riktning. ”Vi vill också engagera oss mer i städerna genom att bidra till mer levande stadskärnor med våra nya format runtom i landet”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Ikea

JF


Lena Herder chefar över den globala möbeljätten Ikeas svenska verksamhet, en position som innebär stor makt över branschen. Därmed tar hon sig också upp till plats 14 på Markets lista över Handelns Mäktigaste. 

– Jag känner mig väldigt privilegierad att få leda en verksamhet och ett varumärke som betyder så mycket för så många. Samtidigt känner jag ett stort ansvar för mitt och mina kollegors uppdrag att ta Ikea in i framtiden med alla de spännande möjligheter vi har framför oss, men också de tuffa utmaningar som vårt samhälle står inför och nu står mitt uppe i, säger Lena Herder. 

LÄS OCKSÅ: Hela listan – här är Handelns Mäktigaste 2022 

Vad innebär makt för dig?
– Jag väljer att tolka ordet makt som förmånen att kunna påverka till förändring och vara en del av samhällets utveckling, vilket är både ett privilegium och ett stort ansvar. Att leda ett företag handlar om att arbeta mot vår vision och våra målsättningar. Jag känner både stolthet och ödmjukhet att få leda och representera ett varumärke som Ikea. Att få göra det på vår modermarknad är också något lite extra. I svenska retailorganisationen är vi omkring 10 000 medarbetare och mitt mål är att leda genom att vara ett gott exempel. 

Senast Market publicerade listan stod Lena Herder på plats 20. Hon har alltså tagit några kliv uppåt i maktskiftet, något som hon själv tror kan bero på att kedjan har varit mer offensiv än tidigare. Hon säger bland att de har utvecklat hur de arbetar med innovation och utveckling över hela värdekedjan. 

– Vi har varit mer offensiva än tidigare och tagit vårt koncept in i framtiden genom att utveckla ett bättre, mer tillgängligt och hållbart Ikea. Och det tror jag har upplevts som framåtlutat och modigt, speciellt eftersom mycket av det vi gjort skett under den globala pandemin, som har haft stor påverkan på hela branschen. 

LÄS OCKSÅ: Netonnet-basen vill öka mångfalden bland handelns maktelit: ”Titta utanför dina egna ramar”

Bland annat öppnade Ikea 2020 sin första second hand-butik i Eskilstuna. Kedjan har även gjort det möjligt att lämna in begagnade Ikea-möbler i alla varuhus. Dessutom har en rad nya butiksformat lanserats och inom kort öppnar Ikea ett varuhus i centrala Stockholm. 

– Allt detta har satt mycket ljus på den organisation som jag leder. 

Hur tycker du att Ikea påverkar handeln?
– Jag hoppas att vi kan påverka branschen att bli mer cirkulär. Mycket av vårt arbete handlar om att testa och utveckla en cirkulär affärsmodell för framtiden, vilket inte minst vår second hand-butik i Eskilstuna är ett bra exempel på. Vi vill också engagera oss mer i städerna genom att bidra till mer levande stadskärnor med våra nya format runtom i landet, samtidigt som vi vill vara en positiv kraft i samhället genom nya mötesplatser. 

– Specifikt för Ikea vill jag naturligtvis att vi ska fortsätta vara ledande genom att kunna erbjuda heminredning av hög kvalitet till ett pris de flesta har råd med. Vi ska ge de många människorna möjlighet att uppleva att de kan skapa ett tryggt, vackert, funktionellt och hållbart hem oavsett storlek på plånboken. 

LÄS OCKSÅ: Vinnarens första ord efter utmärkelsen: ”Otroligt häftigt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev