Handelns mäktigaste
Hon är mäktigast i bygghandeln: ”Jag tänker inte så ofta på att jag är kvinna, det är andra som påminner mig”
Publicerad: 14 juni 2022, 11:16
Karin Eriksson är byggvarubossen som bevisar att kvinnor kan ta plats i traditionellt mansdominerade branscher. Med övertygelse och ödmjukhet styr hon Mestergruppen genom såväl goda som turbulenta tider – det resulterade i en niondeplats i Handelns Mäktigaste 2022.
Ämnen i artikeln:
MestergruppenKarin Eriksson är ingen nykomling på Handelns Mäktigaste-listan. Redan 2018 var hon på på 16:e plats före Mattias Ankarberg, vd på Byggmax Group, och Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus.
På årets lista avancerar hon till plats nio och blir därmed den andra kvinnan, efter ettan Pernilla Nyrensten, på listan.
– Jag blev otroligt glad och hedrad. Det visar att vi på Mestergruppen gjort något exceptionellt bra. Bygghandeln är en del av handeln som inte alltid är lika uppmärksammad som exempelvis dagligvaruhandeln.
Hon vill också lyfta fram alla medarbetare på Mestergruppen och medlemskedjorna XL-Bygg, Bolist och Järnia.
– Jag delar den här positionen med alla våra 200 fantastiska handlare som gör ett fantastiskt jobb och gör det lite bättre än alla andra vilket gör att vi tar marknadsandelar varje år.
LÄS OCKSÅ: Hela listan – här är de 100 mäktigaste i handeln
När Karin Eriksson tillträdde som vd 2017 var hon inte bara den första kvinnliga vd:n inom byggvaruhandeln, utan även inom hela byggbranschen.
– Den första frågan jag fick när jag tillträdde som vd var hur jag skulle kunna få in fler kvinnor i branschen. Jag minns att jag blevirriterad och tänkte att det inte var jag som minoritet, utan männen som majoritet, som skulle se till detta.
Sedan dess har hennes syn på saken dock kommit att förändras och hon anser i dag att det är viktigt att vara en förebild och visa att kvinnor kan komma in även i de kommersiella rollerna.
– Jag får ofta återkoppling från kvinnliga handlare, som också är i minoritet inom branschen, men även andra kvinnor, att de tycker att det är bra att det finns en kvinnlig chef även utanför de traditionellt kvinnliga rollerna som HR eller information.
Mestergruppens kedjor har haft stark försäljning under de senaste åren. De största problemen har varit brist på varor. Foto: Wilhelm Gisow
Att hon sticker ut på jobbet är dock inget hon tänker på till vardags.
– Jag tänker inte så ofta på att jag är kvinna, det är andra som påminner mig.
Att det finns de som reagerar på att en kvinna är i toppen av en mansdominerad bransch kan hon förstå.
– Men jag har nog fördelen som person att jag inte lägger märke till dem. Jag kan acceptera att fördomar finns och tycker det är mänskligt. Men jag har aldrig känt att jag blivit behandlad annorlunda.
Byggbranschen har haft en fantastisk utveckling under pandemin. Samtidigt har de stora försäljningsframgångarna skapat andra utmaningar för henne som chef.
– De stora utmaningarna har varit att vi har haft brist på tillgång på varor, vilket man knappast vågat prata om när det gått dåligt för stora delar av handeln. Som chef och ledare har det även varit tufft att hantera personalbristen när många varit sjuka och hemma när det varit rekordår.
LÄS OCKSÅ: Hon är Handelns Mäktigaste 2022: ”Otroligt häftigt”
Knappt hann pandemin klinga av förrän den ersattes av ett krig som påverkar varukedjorna för viktiga leverantörer.
– Vi har ingen direktimport från Ryssland, men det är många underleverantörer som drabbas, då det råder både brist på material och komponenter.
Ökade kostnader för drivmedel och leveranser i kombination med logistikkedjor som ännu inte fungerar ger ökade utmaningar.
Liksom andra aktörer inom sällanköp påverkas Mestergruppen av den ökande inflationen.
– När saker blir dyrare för den enskilda konsumenten prioriterar man att köpa det man verkligen behöver. Trots detta har svenskarna fortfarande ganska mycket utrymme i plånboken, men det är en psykologisk effekt när tidningar skriver att ränteuppgångar är på väg och matpriserna stiger.
Generellt är Karin Eriksson dock optimistisk inför framtiden.
– Under de här, för oss, väldigt fina försäljningsåren, har folk börjat arbeta hemma i större utsträckning och dessutom skaffat sommarstugor. Man har en hel del hus att sköta och förverkligar de byggen man fått bygglov till även om det blir lite dyrare.
Vilka är Mestergruppens främsta styrkor för att möta framtiden?
– Vi har den fantastiska förmånen att vara fria entreprenörer i samverkan och får därmed det bästa av två världar. Det är en oslagbar kombination att jobba med och vårt starkaste redskap som gör att vi kan parera upp- och nedgångar mycket enklare än vad man kan i stora helägda verksamheter.
LÄS OCKSÅ: Markets jury om Handelns Mäktigaste-listan 2022: ”Fångar tidsandan”