Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelns mäktigaste

Handelns Mäktigaste, plats 6-20: Disruptiva kedjans vd går rakt in på topp tio

Publicerad: 5 december 2019, 06:43

Nedräkningen av Handelns Mäktigaste är framme vid platserna 6-20. Här hittar vi inte mindre än tre nykomlingar som går rakt in i tätskiktet: Bea Garcia, vd på Lifvs, Johan Sjödin, vd på Jysk, och Lena Herder, Sverigechef på Ikea.


Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Vi närmar oss toppen på listan och på plats 6-20 återfinns en blandning av innovativa företagsledare och branschledande giganter.

Tre av dem är helt nya på listan och högst av dessa placerar sig Bea Garcia som är vd och medgrundare av Europas hittills största obemannade butikskedja Lifvs.

Hon bryter helt ny mark i dagligvaruhandeln och hela branschen håller ögonen på vad den lilla uppstickaren företar sig.

Än så länge har Lifvs bara fem butiker, men ambitionerna är högt ställda. Inom tre år ska kedjan ha 300 butiker bara i Sverige. Redan nu kommer förfrågningar från andra länder som vill importera konceptet.

Ny på listan är också Johan Sjödin, vd på Jysk. Heminredningskedjan växer snabbt och har vässat butikskonceptet rejält de senaste åren.

Ikea har förstås figurerat på listan tidigare. Förra året låg Sverigechefen Håkan Svedman på plats 47. Hans efterträdare Lena Herder leder nu kedjan genom sin största omställning någonsin och tar sig in på plats 20.

Läs mer: Handelns Mäktigaste plats 51-100: Bianca Ingrosso kraschar sajter – och klättrar på listan

Läs mer: Handelns Mäktigaste, plats 21-50: Storaffären gjorde Annelie Sjöstedt till en listraket

Här är Handelns Mäktigaste 2019, plats 6-20 (föregående års placering inom parentes):

6. (4) Johan Augustsson, Sverigechef, Lidl

Lidl levererar år efter år en tillväxttakt som ingen av de stora konkurrenterna kommer i närheten av. Johan Augustsson har accelererat etableringstakten och under 2020 kommer Lidl att finnas på 200 platser.

7. (20) Thomas Evertsson, vd, Willys

Thomas Evertsson är dirigenten som ständigt lyfter Willys och därmed ägaren Axfood till nya nivåer. Kedjans framgång beror på ett modernt butiksnät, bredare sortiment, vass drift och expansiv e-handel.

8. (5) Niclas Eriksson, vd, Elgiganten

2017 års vinnare tappar på Mäktigaste-listan men inte nödvändigtvis för att han själv eller företaget förlorar fart. Med en tillväxt på 7,2 procent 2018, där bolaget ökade försäljningen i alla kanaler, drog den överlägsna marknadsettan ifrån konkurrenterna ytterligare. Kan det nya butikskonceptet göra att Giganten växer sig ännu starkare?

9. (-) Bea Garcia, vd, Lifvs

Obemannade butiker ser ut att bli den nya starka trenden i dagligvaruhandeln. Bea Garcia och Lifvs går i täten och siktar på att ha flera hundra butiker. Om planerna realiseras kan det skaka om branschen.

10. (49) Gustaf Öhrn, vd, Åhléns

Får den 120 år gamla varuhuskedjan att kännas pånyttfödd. Nya projekt avlöser varandra. Ny marknadsplats, köp av Designtorget, nystartad kosmetikkedja, fortsatt outletsatsning och shop in shop-lösningar är bara några av greppen som Gustaf Öhrn testar för att få Åhléns att blomstra igen.

11. (7) Per Strömberg, vd och koncernchef, Ica Gruppen

Per Strömberg är garanten för att Ica Gruppen ständigt förnyas och utvecklas. Många projekt, investeringar och högre grad av digitalisering ska säkerställa den ledande positionen i detaljhandeln.

12. (6) Pär Svärdson, vd, Apotea

Superentreprenören utsågs till Handelns mäktigaste 2016. Sedan dess har Apoteas försäljning nästan trefaldigats. Marknadsandelen ökar hela tiden och den tredje miljarden i försäljning kommer allt närmare.

13. (27) Susanne Ehnbåge, vd, Lindex

Sedan Susanne Ehnbåge tog över rodret har tongångarna kring Lindex varit betydligt positivare. E-handeln har fått mer kärlek och expanderar. Nu vill finska ägaren Stockmann casha in genom att sälja bolaget.

14. (9) Göran Westerberg, vd, Rusta

Med kraftig butiksexpansion, nischad e-handel och rusande tillväxt befäster lågpriskedjan sin redan starka position på marknaden. Ja, Göran Westerberg har rustat bolaget väl för framtiden där en stundande lågkonjunktur kan bli en fullträff när allt fler konsumenter jagar låga priser.

15. (17) Håkan Lundstedt, vd, Synsam

Under Håkan Lundstedts ledning har Synsam vänt en negativ utveckling. Nu pekar kurvan uppåt. Men den nordiska marknadsledaren slår sig inte till ro för det utan utvecklar ständigt sitt erbjudande. Samtidigt ryktas det om en börsnotering.

16. (24) Boris Lennerhov, tf vd, Gekås

I en digital era står sig landets i särklass största fysiska butik starkt. Boris Lennerhov, för allmänheten handelns kanske mest kända vd, har verkligen fått fart på kommersen och levererar både försäljnings- och besöksrekord. Mr Ullared känns fortfarande innovativ och på tå och har under året satsat på en egen variant av e-handel.

17. (12) Mobilen

De smarta telefonerna har ändrat konsumenternas beteende och sätt att konsumera. När fler transaktioner sker genom den handburna datorn har mobilanpassade lösningar blivit en hygienfaktor för varenda onlinebutik. Ja, mobile first har aldrig varit så aktuellt som nu, samtidigt skickar Årets julklapp (mobillådan) en tydlig indikation om att befolkningen inte vill leva hela sitt liv genom en några tum stor skärm.

18. (29) Joachim Frykberg, vd, Jula

Med kraftigt lyft, både vad gäller tillväxt och lönsamhet, lyfter lågpriskedjans vd även på denna listan. Joachim Frykberg har vågat staka ut en egen väg, olikt någon annan i branschen vilket bevisligen har gett effekt. Fler etableringar är att vänta samtidigt som bolaget fått fart på försäljningen online.

19. (-) Johan Sjödin, vd, Jysk

Den snabbväxande heminredningskedjan går från klarhet till klarhet. Etablerar och uppgraderar butiker i ett högt tempo med bibehållen lönsamhet. Får många positiva rubriker för kedjans personalpolitik.

20. (-) Lena Herder, Sverigechef, Ikea

Leder heminredningsjättens största omställningsarbete någonsin. Rustar för framtiden med digitala upplevelser, stärkt hållbarhetsarbete och kundfokus – och ökar samtidigt försäljningen med en miljard kronor.

Handelns Mäktigaste 2019

■ Tidningarna Market och Icanyheter har nominerat 90 kandidater som bedöms ha haft mest makt och påverkan på svensk detaljhandel under det senaste året.
■ Urvalet har gjorts av en jury bestående av fem personer på Markets och Icanyheters redaktioner.
■ Nomineringen har ingen ambition att vara vetenskaplig utan är en bedömning utifrån vad personerna (eller företeelserna) i sina roller åstadkommit under året. Nomineringsjuryn har utgått från kriterierna mediegenomslag, formell makt, informell makt och extraordinära faktorer.
■ Genom en öppen nomineringsprocess på Market.se har ytterligare tio kandidater vaskats fram.
■ Den ursprungliga listan har förändrats över tid. Några namn har bytts ut på grund av jobbyte eller liknande omständigheter vilket gjort att de inte längre är aktuella.

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev