måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Granskning

Uppgifter om rasistiska påhopp och mobbning hos modebolaget – beskrivs som ett skräckvälde

Publicerad: 6 april 2022, 12:15

Ann Adelsson, vd på Gudrun Sjödén (t.v.) tillsammans med grundaren.

Mobbning, rasistiska påhopp och ett uselt ledarskap – så beskrivs arbetsmiljön hos modeföretaget Gudrun Sjödén av tidigare anställda. Det visar en granskning som Expressen gjort.

Ämnen i artikeln:

Gudrun SjödénModeArbetsmiljö

HP


I Expressens granskning av modeundret Gudrun Sjödén som publicerades i dag beskrivs företaget som ett skräckvälde där anställda kränks, mobbas och hängs ut inför andra medarbetare av ledarduon Gudrun Sjödén och vd Ann Adelsson.

I artikeln finns vittnesmål från tidigare anställda och andra personer som arbetat med företaget om rasistiska uttalanden och systematisk mobbning.

Bland annat uppges en tidigare HR-ansvarig ha stängts ute från olika mötesforum efter att ledningen blivit upprörd över att han sagt emot dem.

En gravid medarbetare uppger att hon blivit kallad för ”defekt vara” av vd Ann Adelsson. Vidare uppges Gudrun Sjödén ha skällt ut en mörkhyad medarbetare som blivit kränkt av att Ann Adelsson uttryckt sig nedsättande om svarta på ett månadsmöte.

Enligt den tidigare HR-ansvarige ska ledningen även ha struntat i medarbetarundersökningar eftersom tidigare sådana givit så dåligt resultat.

LÄS MER: Färgstark 45-åring blickar framåt efter pandemin: ”Vi närmar oss miljardvallen” 

Ledarduron Gudrun Sjödén och Ann Adelsson avfärdar delvis kritiken. Samtidigt erkänner de att man haft problem med arbetsmiljön men att man sedan i höstas arbetar med frågan.

Fröet till modeundret Gudrun Sjödén såddes 1976, då frilansdesignern och skribenten med samma namn öppnade sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm.

Med undantag för några perioder med externa vd:ar har Gudrun Sjödén styrt bolaget fram till augusti 2020. Hon ersattes då av Ann Adelsson som efter en karriär i förlagsbranschen klev in som försäljningschef 2008 och blev vice vd 2016. 

Det är inte första gången som ledarskapet hos modebolaget kritiseras. I en artikel i Chef från 2011 beskrivs grundares Gudrun Sjödén som ett kontrollfreak och arbetsmiljö där personalomsättningen är hög och medarbetare går in i väggen eller svimmar av utmattning på jobbet. 

”Det är konstigt hur det som utifrån upplevs som ett härligt företag inte alls är detsamma på insidan” sade en anställd då.

”Somliga har slutat utan att de ens har haft ett annat jobb att gå till. Det säger väl en hel del” sade en annan.

Market har sökt Gudrun Sjödéns vd Ann Adelsson för en kommentar.

LÄS MER: Hon ska se till att Gudrun Sjödéns skapelse fortsätter flyga: ”En stor utmaning”


Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev