måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Chefsintervju

Talangen som galopperat till succé: ”Banat min egen väg i stället för att gå i någon annans fotspår”

Publicerad: 14 april 2023, 11:50

Madelene Törnblom.

Foto: Pressbild

Redan när hon var 20 år gammal startade Madelene Törnblom företaget som nu blivit en gigant på ridkläder, Maya Delorez. I dag har hon hunnit fylla 26 och bolaget omsätter närmare 100 miljoner kronor, vilket gör henne till en av de starkast lysande talangerna i detaljhandeln. ”Jag har fått bana min egen väg.”

Ämnen i artikeln:

Maya DelorezMadelene TörnblomHandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Det är tidig augusti sommaren 2022 och i danska Herning har den brittiska ryttaren Charlotte Fry precis tagit VM-guld i individuell specialdressyr. Tidigare i samma mästerskap har hon även hunnit med att ta guld i både individuell fristilsdressyr och ett silver i lagdressyr.

LÄS OCKSÅ: Talanglistan 2023: Femtio stjärnor som tar handeln in i framtiden

En av de gemensamma nämnarna för de tre medaljerna är ridbyxorna hon bär – från det svenska succévarumärket Maya Delorez.

– Vi jobbar mycket med atleter från olika länder som är våra ambassadörer och lever hela Maya Delorez-livsstilen, en livsstil som passar ihop med oss, säger Maya Delorez grundare och vd Madelene Törnblom till Market.

Hon själv har inte något VM-guld inom hästsporten, men pratar i dag med Market i egenskap av att ha tagit plats på listan över de 50 mest talangfulla unga detaljhandlarna.

– Det känns jättekul om man anses som en ung talang, det får man ta åt sig av, säger hon och lyfter vad hon tror utmärker hennes entreprenörskap:

– Jag har ingen direkt bakgrund inom e-handel, jag har tagit fram det som är Maya Delorez på egen hand och banat min egen väg i stället för att gå i någon annans fotspår. Jag har fått göra min egen ”take” och det har lyckligtvis fungerat ganska bra. Om man inte kör i någon annans hjulspår så får man köra upp sina egna, då gör man kanske på lite annorlunda sätt och får lära på vägen.

I senaste bokslutet, från 2021, omsatte Maya Delorez drygt 91 miljoner kronor.

Foto: Pressbild

Hur vågade du ta det här steget bara 20 år gammal?
– Jag hade en sådan otroligt stark övertygelse om att jag kunde göra det här bra, jag såg att det fanns en produkt som saknades. Samtidigt såg jag att e-handeln förändrades och det öppnades upp för att driva sitt eget varumärke. Den starka övertygelsen gick inte att ta bort, det skrämde aldrig mig för jag visst att det här skulle fungera.

Madelene Törnblom har befunnit sig i ”ridvärlden” sedan hon var 3,5 år gammal. Det har gjort att hon – trots den begränsade kunskapen inom e-handel – har en enorm fördel.

– Målgruppskunskapen är det jag kan luta mig tillbaka på. Vilka ridbyxor en kund än köper kan jag förklara vilken typ av ryttare och person den byxan passar. Jag har stenkoll på produkterna och målgruppen och jag tror det är det som gör att jag träffat rätt. Inom e-handel finns det många som är mycket bättre än mig, men i slutet av dagen är det en kund på andra sidan som ska handla, säger hon och utvecklar:

– Det finns en otrolig kraft i att veta vem som är på andra sidan och ska köpa produkterna. Man behöver ha målat ut den bilden ganska klart, ska du sälja kläder till 35-åriga kvinnor som gillar att gå i skogen, se då till att ha stenkoll på vad den målgruppen vill ha. Målgruppskunskapen genomsyrar textmaterial, bildmaterial, hela känslan för varumärket. Vet du inte vem du säljer till kan det bli svårt.

Trots senaste årets svala makroekonomiska förutsättningar är ridsporten på en bra plats, menar Madelene Törnblom. Så sent som i mars hintade hon om att varumärket nått en omsättning på över 100 miljoner kronor under krisåret 2022.

– Ridsporten går väldigt bra och växer mycket. En av våra fördelar är att ridkläder används på ungefär samma sätt världen över. Ser man till Sverige har vi aldrig haft starkare ryttare och bättre prestationer från svenskt håll. Det är många senaste åren som har börjat förstå hur stor ridsporten är, avslutar Madelene Törnblom.

LÄS OCKSÅ: Retailpanelen: Fyra trender som skakar om handeln – när krisen slår till

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev