Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Chefsintervju

Stor lista: Toppcheferna som tjänar mest i detaljhandeln

Publicerad: 3 december 2020, 08:42

På de största detaljhandelsföretagen har en vd i genomsnitt en inkomst av tjänst på 4,7 miljoner kronor. Men Markets granskning visar att det är stor skillnad mellan de vd:ar som får högst och lägst ersättning. Bland de tio vd:ar som tjänar mest är Clas Ohlsons vd, Lotta Lyrå, enda kvinnan.


Ämnen i artikeln:

AxfoodÅhlénsVdDetaljhandelnLönerIca Gruppen

Claes-Göran Sylvén, styrelseordförande, Ica Gruppen.

Mia Brunell Livfors, tidigare styrelseordförande och i dag ledamot i Åhléns styrelse.

Ladda ner hela listan – 65 toppchefer i detaljhandeln

I Markets granskning av vd-löner inkluderades 65 vd:ar på handelsföretag med en omsättning på över två miljarder kronor. Genomsnittslönen låg på 4,7 miljoner kronor under 2019 och bäst betalt fick Ica gruppens vd Per Strömberg med en inkomst av tjänst på nära 17,8 miljoner kronor.

Vid lönesättningen jämförs nivån mot 20 till 30 andra bolag, både inom och utanför handelsbranschen. Och Ica gruppens styrelseordförande, Claes-Göran Sylvén säger att Per Strömbergs lön motsvarar ett bra genomsnitt av företagen som de jämför med.

– Löner för Ica Gruppens vd och andra ledande befattningshavare inom bolaget sätts utifrån ett stort antal kriterier såsom bolagets storlek, antal anställda och uppdragets komplexitet, vilket sammantaget återspeglar arbetsbördan. Det finns inget jämförbart bolag inom dagligvarubranschen. Ica Gruppen är betydligt större och mer komplext än övriga bolag, med sin sammansättning av bolag i olika länder och av olika art, säger styrelseordförande Claes-Göran Sylvén.

Den genomsnittliga löneökningen för vd:arna i detaljhandeln var 11,4 procent mellan åren 2018 och 2019. Variationen i lönerna är även stor för många enskilda individer. Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, förklarar det med att vd:ns anställningsavtal ofta består av en fast och en rörlig del.

– Om vd:n gör ett bra jobb och företaget når sina mål och de resultat som styrelsen har ställt som krav så faller det ut mer pengar, säger han.

Av de vd:ar som har haft tjänsten under helåret 2018 och 2019 hade Åhléns förra vd Gustav Öhrn störst procentuellt löneökning. Han hade en inkomst av tjänst på nära 12 miljoner under 2019, vilket är en ökning med 78 procent från året innan.

Mia Brunell Livfors, som var styrelseordförande för Åhléns under den aktuella perioden, uppger dock att endast 10,5 miljoner av den summan kommer från ersättning från Åhléns.

– Förändringen i ersättning till Åhléns vd 2019 berodde på utfallet av en flerårig rörlig ersättning, inte på en höjning av grundlön, säger hon.

Det är också en stor variation i ersättning till vd mellan bolagen. Lägst ersättning fick Granngårdens tidigare vd Johnny Andersson, som lämnade posten under våren 2019. Av de vd:ar som hade tjänsten under hela året 2019 fick Karl Hedin Bygghandels vd Lars Lindgren lägst ersättning. Under 2019 hade han en inkomst av tjänst på 1,4 miljoner kronor.

Peder Bertilsson säger att lönerna baseras dels på vd:ns egenskaper och tidigare prestationer och dels konkurrenssituation, bolagets storlek och omsättning.

– Från vår sida tycker vi att en bra chef ska ha en bra lön. Var de här nivåerna finns är upp till marknadskrafterna helt enkelt, säger han.

Störst lönesänkning under 2019, bortsätt från Johnny Andersson som lämnade Granngården, hade Johan Sjödin, som är vd för Jysk i Sverige. Han hade en inkomst på 2,5 miljoner kronor under 2019, vilket är ett tapp på 39,6 procent jämfört med 2018.

– Jysk erbjuder alla anställda en attraktiv lön baserat på marknadsförhållandena. Men kommenterar inte löner eller lönepaket för specifika personer, säger Rune Jungberg Pedersen som är kommunikations- och CSR-direktör på Jysk.

Av de 65 vd:ar som är inkluderade i granskningen är endast tolv kvinnor. Bland de tio mest välbetalda vd:arna i branschen är Clas Ohlsons avgående vd Lotta Lyrå den enda kvinnan. Med en löneökning på 27,5 procent drog hon in 9,7 miljoner kronor under 2019 och hamnar därmed på en femteplats på listan.

Läs mer: Strejken avblåst – parterna godtar medlarnas bud om nytt löneavtal

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News