måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Chefsintervju

Grönt ljus för jätteaffären – nu skapas Sveriges största byggvaruaktör

Publicerad: 7 maj 2020, 08:55

XL-Bygg och och Bolist slår sina påsar ihop – det står klart sedan Konkurrensverket godkänt affären. "Vi tar det bästa av våra två företag och skapar den starkaste kedjan på marknaden” säger XL-Byggs vd Karin Eriksson som kommer att ratta den nya organisationen.

Ämnen i artikeln:

VdBolistJärniaXL-ByggBygg

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Den 1 april kunde Market avslöja de två kedjornas planer på att gå samman och bilda ett ett nytt jättebolag. Affären behövde dock konkurrensverkets godkännande, vilket den fått i dag.

Det nya bolaget kommer att ledas av XL-Byggs nuvarande vd Karin Eriksson. Bolists nuvarande vd Tomas Fritzon kommer att avgå i samband med fusionen.

Den nya organisationen, där Bolist, Järnia och XL-Bygg ingår, kommer att driva sammanlagt 300 butiker, och blir därmed den största aktören på byggvarumarknaden i Sverige.

– Nu kan vi kraftsamla under en gemensam organisation. Vi tar det bästa av våra två företag och skapar den starkaste kedjan på marknaden. Vi kommer att fortsätta värna det fria företagandet inom byggmaterialhandel i Sverige genom att skapa de bästa förutsättningarna för entreprenörerna, säger Karin Eriksson.

I styrelsen kommer representanter från huvudägaren i form av norska Mestergruppen samt Bolists och XL-Byggs handlare att ingå.

– Vi ser nu över möjliga synergier mellan Bolist och XL-Bygg. Vi är redan mitt uppe i arbetet med att lära av hur XL-Bygg och Mestergruppen arbetar i Norge och utnyttja synergier. Nu har vi ännu större möjligheter till samverkan, vilket kommer gynna de som är del av vår kedja, säger Karin Eriksson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev