Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vd-byte

Svenskarna säger ja till begagnat i julsäcken

Publicerad: 13 december 2019, 12:51

Second handförsäljarna har anledning att vara extra förväntansfulla inför årets julhandel. Enligt en färsk undersökning har intresset för att ge och få begagnade julklappar ökat.


Ämnen i artikeln:

Second handDetaljhandeln

Enligt en prognos från HUI Research väntas årets julhandel växa med 3 procent. Nu kommer färska siffror som tyder på att second handbranschen kan skatta sig extra lycklig.

Två av tre svenskar säger sig nämligen vara positiva till att få en begagnad julklapp. Samtidigt uppger sex av tio att de kan tänka sig att ge bort en begagnad julklapp, visar en undersökning som kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket.

Därmed har svenskarnas inställning till second hand blivit mera positiv – i fjol uppgav  drygt hälften av svenskarna att de kunde tänka sig att ge bort en begagnad julklapp.

- Vi ser en tydlig positiv trend gällande begagnade julklappar vilket är otroligt glädjande. Efter att HUI utsåg förra årets julklapp till det återvunna plagget, tror jag att många av de svenskar som inte tidigare handlat second hand har börjat se begagnade julklappar som ett alternativ, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Miljö- och klimatvänlighet uppges vara den främsta anledningen till att man kan tänka sig köpa begagnade julklappar följt av att det är roligt att ge bort unika saker.

Mest positiva till att både ge bort och få begagnade julklappar är unga mellan 13 och 26 år där över 80 procent säger sig vara för.

Bland föräldrar till hemmaboende barn är motsvarande siffra 70 procent. 
- Barn och vuxna är överens om att begagnade klappar under granen är något positivt och det enda som kvarstår nu är att faktiskt välja begagnat istället för nytt nu när julhandeln väl är igång. Vi hoppas att så många som möjligt ser de ekonomiska och framförallt miljö- och klimatmässiga fördelarna med begagnade julklappar, avslutar Tero Marjamäki.

Samtidigt visar en separat Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av miljöföretaget Ragn-Sells att 85 procent av svenskarna vill ge bort fler elektronikjulklappar gjorda av återvunnet material.

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Second handDetaljhandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev